Jeugd- en kinderboeken

Hoera, herfst! van Vivian den Hollander en Natascha Stenvert

Hoera, herfst! Dat is niet alleen de titel van dit boek dat vol staat met knutselideeën en leuke weetjes over de herfst maar ook meer mijn persoonlijke mening. De herfst is namelijk mijn favoriete seizoen, vooral als het droog is en de zon schijnt, maar ik vind het ook niet erg als het regent. Laat laat bij het laatste dit boek nu superhandig zijn als je met kinderen thuis bent. Hoera, herfst! van Vivian den Hollander en Natascha Stenvert helpt je namelijk de herfst door :-)

herfst1

Hoera, herfst! staat boordevol afwisselende informatie en creatieve ideeën over de herfst. Aan de hand van twee personages, Liam en Saar, wordt de lezer meegenomen op ontdekkingstocht. En natuurlijk is Prikkie de Egel aanwezig om hier en daar wat te vertellen.

De ontdekkingstocht begint met algemene informatie over de herfst en de bomen. Zo zijn er verschillende bomen en hun blaadjes afgebeeld. Wat volgt zijn een paar knutselideeën die je kunt doen met de blaadjes die je in het bos kunt vinden. De ontdekkingstocht van Liam en Saar wordt vervolgd en er wordt door onder andere Prikkie uitleg gegeven over zaadjes, bosdieren en paddenstoelen. Leuk! Want bij ieder onderwerp worden weer knutselideetjes beschreven die je met de dingen kunt doen die je in het bos vindt. Wees gerust, niet ieder knutselidee is even moeilijk, dus ook voor de meest onhandige mensen (hoi!) zit er iets bij wat je kunt doen met enige slagingskans.

Natuurlijk hebben wij ook wat uitgeprobeerd. Zoon en ik hebben mooie blaadjes gezocht in het bos en deze hebben we met verf beschilderd. Helaas kon ik nergens goede verfstiften vinden, dus wij hebben het gewoon met een kwastje gedaan. Ik heb de verschillende kleuren verf maar even apart in een bakje gedaan, want T. mengt het liefst alleen alle kleuren tot een prutje en is er dan ook klaar mee. Nu veegde hij het liefst de klodder verf op zijn kwast en kwakte het op het blaadje om vervolgens uit te smeren. Een Picasso in de dop zeg ik.

thumbnail_img_5948 thumbnail_img_5950

En het resultaat mag er wezen toch? Je kunt natuurlijk nog veel creatiever zijn dan wij waren, je kunt bijvoorbeeld de blaadjes heel mooi versieren met stipjes of een mooie tekening. Wij? Wij waren nu even van het kliederen en het simpele.

herfst3

Daarnaast heb ik een paar blaadjes van klei gemaakt. Dat lukte ook wel maar ik heb de klei iets te dik gelaten waardoor het veel tijd nodig heeft gehad om te drogen. Daarna heb ik het blaadje uitgesneden en dat ligt nu te wachten om beschilderd te worden. Ik denk alleen dat T. (2,5 jaar bijna) daar nog iets te jong voor is, aangezien de klei niet ijzersterk is en snel kapot gaat door enthousiaste peuterhandjes. We zullen het gaan zien :-)

herfst4

Wat ik het leuke vind is aan het boek Hoera, herfst! is dat het op een leuke wijze informatief is en uitnodigt om in het bos op zoek te gaan naar materialen die je kunt gebruiken om te knutselen. Het is dus leerzaam op een ongedwongen wijze. Ideaal voor ouders, opa’s en oma’s maar ook voor begeleiders in de opvang die iets ‘herfstigs’ met de kinderen wil doen op zowel zonnige als regenachtige dagen.

Titel: Hoera, herfst!
Auteur: Vivian den Hollander | Illustrator: Natascha Stenvert
Aantal pagina’s: 40 | uitvoering: Gebonden
ISBN: 978 90 00 35059 9 | Prijs: € 8,99
Imprint: Van Holkema & Warendorf
Uitgever: Unieboek het Spectrum
www.viviandenhollander.nl

Graag wil ik de uitgever bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

2 thoughts on “Hoera, herfst! van Vivian den Hollander en Natascha Stenvert

  1. 2 is net zo’n leeftijd dat ik bij allerlei ideeën voor knutselen denk: superleuk! maar ook: tsja.. dat gaat geloof ik toch nog niet helemaal lukken… Ik wil graag al zoveel, maar voor nu ben ik tevreden met kliederverf en er dan gewoon al wel een verhaaltje rondom de herfst ofzo bij verzinnen. (Wij maakten laatst “spinnen”,naar een idee van oma de kleuterjuf. Het was superleuk, en hij was supertrots, maar ik denk niet dat iemand buiten het gezin er echt spinnen inziet :-P

    Dit boek gaat trouwens wel op mijn lijstje voor volgend jaar. Met 3 is er vast allemaal al iets meer invulling aan te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *