Prentenboeken23 november 2016

1

De draden van Marbellus van Marc de Bel

Marc de Bel is een bekend Vlaams jeugdauteur. Als ik naar zijn bibliografie kijk, ben ik onder de indruk, wat een lijst. Onlangs kwam zijn nieuwste kinderboek uit, namelijk De draden van Marbellus, verzorgd met illustraties van Karolien Raeymaekers.

thumbnail_fullsizerender

Marbellus is een dromerig jongetje dat op een dag uit een boom valt en met zijn hoofd op een steen terecht komt. Het licht gaat uit en als Marbellus weer wakker wordt, zal hij alleen lichamelijk ouder worden.

Na zijn val groeien er mysterieuze draden uit zijn hoofd. Zelfs de professor uit Amsterdam tast in het duister. Langzaamaan verandert Marbellus in een houten pop waarvan de draden in de hemel verdwijnen. Het enige wat Marbellus altijd blijft doen is het vertellen en schrijven van verhalen die de wind hem ingeeft.

De draden van Marbellus is sprookjesachtig, de vergelijking met Pinokkio wordt dan ook gemaakt. Ik vond het wel een bijzonder verhaal. Opeens groeien er allemaal draden uit Marbellus en verandert hij langzaam in een houten pop. Het wordt duidelijk dat de draden uiteindelijk Marbellus gaan besturen; hij schrijft op wat de wind hem ingeeft terwijl er aan de draden wordt getrokken.

Maar eigenlijk vond ik het ook een beetje een zielig verhaal. Eenzame Marbellus die naarmate hij ouder wordt ook zich meer terugtrekt in zijn boomhut ‘als in een vlindercocon, zo heerlijk beschut’. Zou hij niet verschrikkelijk eenzaam zijn geweest met zijn verhalen?

De illustraties bekrachtigen het sprookjesachtige tintje op fijne wijze en het korte verhaal (in rijmvorm verteld) maakt het boek fijn om te lezen. Op iedere pagina is iedere keer wel iets nieuws te vertellen. Zoals een zeemeermin die je vaker ziet en de autoband als schommel die al die jaren in de boom van Marbellus zal blijven hangen.

Die (de wind, red.) blies hem hem de mooiste verhalen toe
Hij vertelde ze door en werd ze nooit moe
Spannende verhalen over elfjes en zeemeerminnen
over ridders, draken en bazige reuzenspinnen

De draden van Marbellus is een sprookjesachtig verhaal met een prachtige vormgeving.

Graag wil ik uitgeverij Van Halewyck bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

1 thought on “De draden van Marbellus van Marc de Bel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *