Overig

Wonderbaarlijke feiten over dieren van Maja Säfström

De Zweedse Maja Säfström is illustrator en verzamelde de meest bizarre, verbazingwekkende en fantastische feiten over dieren. Ze postte regelmatig tekeningen op Instagram. Dit bleef niet onopgemerkt, want één van haar volgers was een redacteur van uitgeverij  Random House. Inmiddels is haar boek ook in Nederland uitgekomen met als titel Wonderbaarlijke feiten over dieren.

img_5259

Het boek is geen leesboek, maar een boek boordevol mooie illustraties en feitjes over dieren. Feitjes die ik al wist, maar zeker ook feiten waar ik om moest lachen, gniffelen en mij over kon verbazen.

Wist je bijvoorbeeld dat flamingo’s alleen eten als ze hun kop ondersteboven houden en dat ze over hun eigen voeten plassen om een beetje af te koelen? En dat vliegen eerst op je eten kotsen voordat ze het opeten? Ik niet ieder geval! Dus behalve dat het boek uitpuilt van de mooie illustraties is het ook nog eens leerzaam. De doelgroep is ook erg breed want je kunt boek met je kind doornemen maar ook voor volwassenen is het een mooi boek om door te bladeren.

Iedere twee pagina’s wordt een ander dier uitgebeeld waardoor het een leuke afwisseling qua dieren is. In het begin vind je een overzichtelijke index. Het boek bevat feitjes en illustraties over ‘huis-tuin-keuken’ dieren, maar ook de meer exotische dieren komen aan bod. Ik vond de bladzijdes over de bijen erg mooi, vooral vanwege de illustratie op de linkerpagina (en de afwisseling met eerdere illustraties).

img_5290

De illustraties wisselen elkaar qua vormgeving dus mooi af. Ze getuigen van creatief talent. Je moet maar elke keer wat nieuws verzinnen! Ook laten de illustraties zijn dat Säfström humor heeft (‘jouw lichaam is mijn tempel’, haha..):

img_5288

Wonderbaarlijke feiten over dieren is dus een boek met mooie illustraties en feitjes over dieren. Het is een boek om af en toe te pakken en een paar feitjes te lezen. In mijn beleving kan je dit erg goed met je kind doen. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld voor het slapen gaan je samen te verwonderen hoe gek de wereld (met zijn dieren) in elkaar steekt? Het enige nadeel wat ik kan verzinnen is dat het jammer is dat het zo uit is.

Graag wil ik Uitgeverij Podium bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

6 thoughts on “Wonderbaarlijke feiten over dieren van Maja Säfström

 1. Wat een gaaf boek! In eerste instantie zou het niet iets zijn wat ik zou kopen, maar het trekt zeker de aandacht door de mooie illustraties en de toch wel de humor.. Misschien dan toch maar op mijn wish list zetten?

  Groetjes Irene

  1. Ik vind de illustraties erg mooi, maar soms ook grappig ;-)
   Kan niet wachten om het samen met mijn zoontje te lezen. Wellicht kun je het eens doorbladeren bij de boekhandel, ik ben benieuwd of jij er ook zo enthousiast over bent!

 2. Wat een mooi boek! Ik ben nog altijd aan het puzzelen hoe ik zo’n soort boek nou goed introduceer bij mijn peuter, die inmiddels toch wel een beetje gewend lijkt aan een straightforward verhaaltje als er een boek tevoorschijn komt. Maar nooit te laat om te proberen toch? Dit boek lijkt me trouwens helemaal perfect voor mijn neefje die erg bezig is met alles wat dieren heet. Kortom: dit gaat zeker op de lijst voor deze week (yay, kinderboekenweek!)

  1. Gewoon pakken en doorbladeren, tenminste dat is hoe ik het bij mijn zoontje ga doen. Die pakt trouwens tegenwoordig ook al mijn boeken uit de kast en doet net alsof hij die aan het lezen is, te grappig :-)

   Enne inderdaad, yay de Kinderboekenweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *