Prentenboeken14 oktober 2016

0

Tien vingertjes en tien teentjes van Mem Fox en Helen Oxenbury

Kleine babyvingertjes en mollige babyteentjes zijn erg schattig, iedereen wil er altijd wel even graag aan zitten om te voelen hoe zacht het allemaal is. De Australische schrijfster Mem Fox en illustrator Helen Oxenbury hebben samen er een boek over gemaakt met als titel Tien vingertjes en tien teentjes’. Het gaat over alle verschillende soorten baby’s die over de hele wereld geboren worden, maar allemaal gelijk zijn.

thumbnail_fullsizerender

Overal in de wereld worden baby’s geboren. Iedere baby is weer anders: een jongen of een meisje, kaal of met haar, geboren in een warme of koude omgeving en ga zo maar door. Ondanks dat iedere baby anders is, heeft iedere baby tien vingers en tien teentjes (normaal gesproken tenminste) en tussen al die baby’s past jouw kindje dus ook!

Het idee achter Tien vingertjes en teentjes is al snel duidelijk. Het is multicultureel en geeft, in mijn ogen, een goede boodschap door aan kinderen die dit boek lezen. Het begint met Jennifer die met rood haar en sproetjes wordt geboren en tegelijkertijd ziet kale Mikas het licht in een ander land. Allebei hebben ze tien vingertjes en tien teentjes, de lezer kan zelfs meetellen.

Jennifer en Mikas verwelkomen al snel een ander duo uit andere landen die qua uiterlijk compleet verschillend zijn. Dit gaat nog een tijdje door totdat de link met de geboorte van de jonge lezer wordt gemaakt. Samen kan je dan ook zijn of haar vingers en tenen tellen om het verhaal compleet te maken.

De tekst is kort en in rijmvorm weergegeven. Door de herhaling zal het voor de kleine lezer al snel voor herkenbaarheid zorgen. De illustraties zijn schattig en zoet, geen rare uitspattingen of felle kleuren.

thumbnail_fullsizerender22

Het oogt hierdoor een beetje saai naar mijn idee, maar dit past ook wel goed bij het verhaal. Ingetogen met een mooie boodschap. Het verhaal begint rustig met twee kindjes en naarmate het verhaal vordert komen er steeds meer kindjes bij, gezellig!

Dit boek is door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek geselecteerd als een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *