#50 books

Van welk boek krijg jij nooit genoeg? #50books

Elke week op zondag wordt er een nieuwe ‘leesvraag’ gesteld door Hendrik-Jan. Iets wat sinds 2013 wekelijks terugkomt en wat inmiddels door verschillende mensen is georganiseerd. Het is voor iedereen vrij om de vraag te beantwoorden, bijvoorbeeld door er een blogje aan te wijden in welke vorm dan ook.

De #50books vraag van deze week (vraag 37) is: Van welk boek krijg jij nooit genoeg?

img_4526

Tafelboeken

De boeken waar ik nooit genoeg van krijg zijn zogenaamde ‘tafelboeken’. Dit zijn boeken die uitstekend op een salontafel uitgestald kunnen worden, gewoon omdat het blikvangers zijn. Echter, de tafelboeken die ik bedoel zijn qua vormgeving erg mooi, maar de inhoud doet er hier niet voor onder. Mijn favoriete tafelboeken zijn boeken die ik wel eens doorblader en stukjes uit lees. Het zijn geen fictieve verhalen die ik in één ruk uitlees.

Tafelboeken uit onze kast zijn bijvoorbeeld de gids van de Hermitage in St. Petersburg, het boek van de S-gevangenis in Cambodja, een boek over Griekse mythologieën en twee boeken over geschiedenis (Gouden Eeuw en Slavernij). Deze boeken zijn eigenlijk tijdloos en ik zal ze dan ook nooit wegdoen. Ook vanwege het feit dat een deel van deze boeken op de desbetreffende locatie zijn gekocht en waar ik dus warme herinneringen aan heb.

Herlezen van boeken

Romans en thrillers lees ik nooit meer dan één keer. Het is niet dat bepaalde boeken mij gaan vervelen, maar ik onthoud altijd een deel het verhaal en heb daardoor een constant déjà vu gevoel. Een uitzondering hier op is Het Achterhuis van Anne Frank. Volgens mij heb ik dit boek wel vier keer gelezen.

Maar nu ik deze blogpost typ is het misschien best een idee om de serie van Johanthan Kellerman, Val McDermid of Patrica Cornwell (de zogenaamde treinboeken) te gaan herlezen. Het is immers zo lang geleden dat ik deze pockets heb verslonden dat ik mij niet kan voorstellen dat ik van ieder boek nog de afloop weet.

Aan de andere kant vind iets in mij het ook zonde om boeken te gaan herlezen. Vooral omdat er zoveel mooie boeken uit zijn gekomen en ook nog uitkomen die ik ook nog graag wil lezen.

Van welk boek krijg jij nooit genoeg?

1 thought on “Van welk boek krijg jij nooit genoeg? #50books

  1. Ik vind het eigenlijk ook zonde om boeken te herlezen. In mijn jeugd deed ik dat trouwens wel: ‘Joop ter Heu’l, ‘Schoolidyllen’, ‘Pitty’ en’ De Dolle Tweeling’ heb ik allemaal herlezen, sommige boeken daarvan zelfs meerdere keren. En inderdaad ook ‘Het Achterhuis’, ik denk ook wel een stuk of 4 keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *