Jeugdboeken, Kinderboeken, Prentenboeken

Kinderboekenweek 2016

Op woensdag 5 oktober start alweer de jaarlijkse Kinderboekenweek. Tijdens deze week staan opa’s en oma’s centraal, want het thema van dit jaar is Voor altijd jong. Vorig jaar besteedde ik nog veel aandacht aan de Kinderboekenweek, met name door het plaatsen van dagelijkse besprekingen en gerelateerde blogposts. Dit jaar zal het iets rustiger zijn, maar dit houdt niet in dat ik niets doe!

www.kinderboekenweek.nl
www.kinderboekenweek.nl

Zo zullen we bijvoorbeeld (zoals we erg vaak doen) de bibliotheek bezoeken. Ik hoop dat onze bibliotheek veel aandacht zal besteden aan de Kinderboekenweek, maar ik verwacht wel dat ze dit wel gaan doen. Naast het in huis halen van het prentenboek en Kinderboekenweekgeschenk kijk ik ook weer uit naar de Voorleesgids en Kinderboekenkrant.

Voorleesgids en Kinderboekenkrant

De Voorleesgids bevat meer dan 200 boeken voor kinderen van nul tot zes jaar met o.a. bekroonde boeken, prentenboeken bij De Nationale Voorleesdagen en de Kinderboekenweek en heel veel andere leuke (voorlees)boeken voor kleuters en peuters. Ouders vinden er ook veel voorleestips in (bron: kinderboekenweek).

De Kinderboekenkrant biedt voor 8 tot 12-jarigen een helder overzicht van de leukste boeken die er voor hen te vinden zijn. Bijvoorbeeld erg handig bij het uitzoeken van cadeautjes! Ik laat dit jaar de krant nog even liggen. Mijn neefjes willen vaak een ander soort speelgoed of gewoon geld.  De krant is echter wel een leuke bewaarkrant en ook ver ná de Kinderboekenweek nog het lezen waard, aldus de site, dus misschien dat ik het toch nog even meeneem…

Kinderboekenweekgeschenk

Net als vorig jaar zal ik het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar in huis halen. Dit jaar is het geschenk geschreven door Dolf Verroen en heet ‘Oorlog en vriendschap’.

Verroen_Oorlog en vriendschap paperback.indd

Joop begrijpt niet hoe het kan, maar als Kees hem voor het eerst aankijkt, weet hij dat ze vrienden zullen worden. Maar het is oorlog en Joop ontdekt al snel dat weinig dingen voor altijd zijn. Sommige kinderen komen niet meer naar school. De meester geeft geen les meer, want Duitse soldaten hebben het schoolgebouw in beslag genomen. Zelfs thuis is alles anders. Met een onderduiker in huis moet je altijd op je hoede zijn. Als de winter komt, sluipt de honger Joops leven binnen. Gelukkig heeft hij Kees. Maar kan hun vriendschap wel bestaan in een tijd waarin goed en fout op scherp staan?

Floor Rieder maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2016: ‘Waar is Ludwig?

KBW16_Prentenboek_231

Oma is haar kat weer eens kwijt. Misschien zit Ludwig bij de buren? Of bij de buren van de buren? Al zoekend gaat oma alle huizen in haar straatje langs. Hier en daar maakt ze een praatje en soms blijft ze iets langer hangen dan haar bedoeling is. En Ludwig? Die heeft zo zijn eigen favoriete adresjes in de straat en kent de meeste buren misschien nog wel beter dan oma!

Onze kinderen zijn nog iets te jong voor het boek van Dolf Verroen, maar onze zoon zal het prentenboek zeker waarderen. Ook ik ben erg benieuwd, vooral naar de vormgeving. Het prentenboek is in de Kinderboekenweek te koop voor 7,95 euro.

Kinderboekenweek in huize Boekenz

Naast de bezoekjes aan de bibliotheek en het lezen van het prentenboek Waar is Ludwig? zullen we thuis ook meer aandacht besteden aan het lezen. Nog meer dan we nu al doen, want wij lezen onze zoon dagelijks voor. Op dit moment is Het Grote slaapboek van Guido van Genechten favoriet evenals boekjes in de trant van ‘mijn eerste 100 woordjes’ die we geregeld lenen bij de bibliotheek. Ook nog steeds is de serie van Olivier Dunrea en zijn Bumba boekjes favoriet, daar is hij nog lang niet op uitgekeken.

Op welke manier besteden jullie aandacht aan de Kinderboekenweek?

Ben je er nog niet helemaal uit, maar wil je wel wat doen? Kijk dan zeker op de site van de kinderboekenweek, want hier staat zoveel informatie en handige tips vermeld. Ook zijn alle activiteiten in een handig overzicht weergegeven.

Veel plezier!

2 thoughts on “Kinderboekenweek 2016

  1. Deze oma, met 5 kleindochters, heeft er een gewoonte van gemaakt ze in de kinderboekenweek allemaal een boek te geven. De oudste 2 (14 en16) hebben er helaas geen belangstelling meer voor. Maar voor de andere 3 gaan we weer op pad (5, 6, 10). Het prentenboek uiteraard en het boekenweekgeschenk. Dat bewaart de moeder van de jongste 2 wel voor later. Die van 10 weet precies wat ze wil en de moeder van de andere twee geeft tips.

    1. Wat een leuk idee Jannie. Ik kan me voorstellen dat dit iets was/is waar ze echt naar uitkeken! Jammer dat de oudsten hun belangstelling hebben verloren. Misschien komt dat met de jaren wel weer terug, maar dan zijn het geen kinderen meer. Dan kan je ze bijvoorbeeld meenemen naar Manuscripta of het boekenbal ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *