#50 books

Hoeveel van je boeken heb je echt gelezen? #50books

Elke week op zondag wordt er een nieuwe ‘leesvraag’ gesteld door Hendrik-Jan. Iets wat sinds 2013 wekelijks terugkomt en wat inmiddels door verschillende mensen is georganiseerd. Het is voor iedereen vrij om de vraag te beantwoorden, bijvoorbeeld door er een blogje aan te wijden in welke vorm dan ook.

De #50books vraag van deze week (vraag 38) is: Hoeveel van je boeken heb je echt gelezen?

IMG_3709

Boekverzamelaar

Je hoort het steeds meer om je heen: ‘ontspullen’ is hip. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. In tijd van deze drukke en verwachtingsvolle maatschappij is het minimaliseren van je hoeveelheid spullen dan ook een van de manieren om een rustiger mens te worden.
Opruimgoeroe Marie Kondo schreef zelfs een bestseller over hoe je het meest doeltreffend van je spullen af kan komen en jezelf een meer gelukkig mens kan maken.

Blijkbaar ben ik niet zo’n hip mens, alhoewel ik de noodzaak soms wel moet erkennen. Ik houd er van om nieuwe spullen te kopen. Dit kan van alles zijn.Van kleding tot woonaccessoires, servies, tuingereedschap en natuurlijk ook boeken! Het is lastig want niet alleen vind ik het leuk om nieuwe spullen te kopen, ik ben er ook vrij gemakkelijk in. Vooral bij koopjes.

Ongelezen boeken

Koopjes. Laat ik nu net, tot een krap jaar geleden, dichtbij een grote mooie Kringloopwinkel wonen. Mede door deze winkel was mijn stapel ongelezen boeken uitgemond in een stapel die ik niet meer kon overzien. Want ik denk dat mijn stapel ongeveer uit 75% uit tweedehands boeken bestond. Een boek kopen van een paar euro doe ik eenmaal toch sneller dan een nieuw boek.

De stapel werd alleen maar groter en groter en ik was het overzicht wel een beetje kwijt. Dat kwam ook wel doordat we, na onze verhuizing, niet echt een plekje hadden waar ik mijn boeken kwijt kon. Tot voor kort! We verwelkomden onze mooie nieuwe boekenkast en ik ging drastisch met de botte bijl door mijn stapel ongelezen boeken. Het gevolg is dat ongeveer 60 ongelezen boeken hun terugkeer maken naar de Kringloopwinkel en ik heb een beter overzicht van wat ik allemaal in huis heb.

Heb ik al mijn boeken gelezen?

Ja, tenminste wel alle boeken die in de overige kasten zijn gestald. In de boekenkast in de woonkamer heb ik een paar planken ingericht met ongelezen boeken (zie foto). Het overgrote deel van mijn verzameling is dus gelezen.

Over ontspullen maak ik me nog niet al te druk, alhoewel ik wel druk bezig ben met het opruimen van spullen die we niet meer gaan gebruiken. Een soort van ontspullen dus. Maar mijn boeken? Die blijven (vooralsnog), gelezen of ongelezen.

Nu rest mij niets anders dan de vraag: Hoeveel van je boeken heb jij echt gelezen?

11 thoughts on “Hoeveel van je boeken heb je echt gelezen? #50books

 1. Ik doe ook niet mee aan de hype van ontspullen, vind al die boeken veel te gezellig om me heen :D Ik heb toch zeker nog een 60t-tal ongelezen boeken in mijn kast; maar dit jaar kocht ik pas 6 boeken en ben ik hard aan het werk om dit aantal te verminderen..

  1. Boeken om je heen zijn ook heel gezellig, sfeervol! Ontspullen is misschien wel goed voor al de andere spullen die in de loop der jaren verzameld zijn…
   Enne, zes boeken hebben gekocht is héél netjes! Wat is je tactiek? ;-)

 2. Ik probeer ook te ontspullen maar net als jij koop ik ook graag spullen.
  Mijn gelezen boeken gaan weg (naar de kringloopwinkel, Oxfam bookschop…) dus alle boeken die in mijn kast staan zijn ongelezen. Zeker dat het meer dan 100 boeken zijn.

 3. Vroeger kon ik geen afscheid nemen van boeken maar de laatste jaren gaat dit me wat beter af. Om de zoveel maanden ga ik dan ook eens door mijn collectie heen. Bij een eerste selectie gingen er al heel wat boeken weg die ik niet meer wilde (her)lezen. Momenteel staan er nog enkele boeken waarvan ik weet dat ze weg mogen zodra ik ze gelezen heb. Op zich is deze methode wel goed voor me want zo heb ik steeds ruimte voor nieuwe aanwinsten zonder dat het hier te druk wordt in de kasten. Het nadeel is dan weer dat mijn ongelezen aantal boeken steeds vrij hoog blijft vermits er veel gelezen boeken worden verwijderd. Momenteel heb ik 498 fictieboeken, 111 kookboeken en 27 non-fictie exemplaren in bezit. Strips heb ik even niet meegeteld. Het ongelezen aantal bevat 116 leesboeken en 1 kookboek.

  1. Wat heb je dat nauwkeurig in zicht! Heb je de boeken ook op deze wijze in je kasten staan?
   Zo’n selectie maken in de zoveel tijd is wel handig! Waar gaan jouw boeken naar toe?

   1. Ah nee, dat niet. Mijn boeken staan gesorteerd op genre. Hun nieuwe bestemming varieert een beetje. Soms belanden ze op de prijzenstapel zodat ik een winactie kan doen, anderen gaan naar vriendinnen, de Kringloopwinkel, de plaatselijke bibliotheek, … Sommige probeer ik te verkopen zodat ik mijn boekenbudget een beetje kan aanvullen.

 4. Wat heb jij toch een jaloersmakend mooie boekenkast! Ik ben zo’n MarieKondo-freak. Ik heb al heel veel weggegooid, ook boeken die ik toch nooit meer ging (her)lezen. Nu staan er alleen nog boeken in de kast waar ik blij van word en dat zijn er nog altijd heel erg veel!

 5. Heb op mijn 25e reeds geaccepteerd dat ik nooit in mijn leven alle boeken zal lezen die ik bezit. Later ontdekte ik BookCrossing, waardoor ik al een paar honderd boeken de wereld heb ingestuurd, paar dozijn liggen nog te wachten.

  Durf niet een exact aantal te geven, maar gok dat ik twee derde van mijn boeken heb gelezen. Meer dan de helft zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *