Romans en literatuur

De zomer die alles deed smelten van Tiffany McDaniel

Om eerlijk te zijn dacht ik bij de titel De zomer die alles deed smelten van Tiffany McDaniel aan een romantisch verhaal, maar in werkelijkheid is het verhaal alles behalve dat. Het verhaal gaat over goed en kwaad en over de onduidelijke grenslijn tussen deze twee uitersten.

51l7qyqk62l

In 1984 wordt het kleine plaatsje Breathed geteisterd door een hittegolf. Voor de dertienjarige Fielding Bliss is de hittegolf niet hetgeen waar hij zich druk om hoeft te maken. Deze zomer komt namelijk de duivel in het stadje, op uitnodiging van zijn vader. De duivel blijkt geen hoorns te hebben en met een drietand te zwaaien maar komt in het gedaante van een magere jonge, donkere, jongen. Hij beweert de duivel te zijn en noemt zichzelf Sal.

In het altijd saaie Breathed hebben de mensen nu iets om over te praten. Er zijn inwoners die overtuigd zijn van het feit dat de duivel in hun stadje is neergestreken en dat het kwaad op een onverwacht moment toe zal slaan. Anderen, zoals de familie Bliss, zien slechts een verwaarloosde jongen en bieden hem onderdak. Fielding en Sal worden de beste vrienden.

De spanningen lopen hoog op wanneer er in Breathed tragische ongelukken gebeuren; ongelukken waar Sal de schuld van krijgt. Hij is immers de duivel. De familie Bliss moet op verschillende fronten het gevecht aangaan tegen het kwaad, maar wie is het kwaad en hoe is het vermomd?

Als je sterk genoeg bent om naar leed te kijken zonder een vinger uit te steken, dan is jouw plek niet tussen de mensen, Je bent toeschouwer op de tribune, een god in wording.

De inmiddels oude Fielding Bliss blikt terug op zijn leven. Er moet iets drastisch gebeurd zijn als je leest in welke misère hij terecht is gekomen. Fielding is een eenzame oude man en weert iedereen die toenadering zoekt. Hij vertelt over de zomer van 1984. De zomer waarin alles voorgoed zou veranderen. De zomer waardoor zijn leven een drastische wending heeft gekregen.

Ik ben de eeuwig klapwiekende, de eeuwig vallende, de eeuwige tragedie van een man die niet kan loslaten.

Het zomer waarin de ontluikende vriendschap met Sal tot stand komt, de zomer waarin doden vallen en de zomer waarin geheimen worden blootgelegd met alle gevolgen van dien. Alle gebeurtenissen zorgen voor een toenemende haat tegen de jonge jongen die beweert de duivel te zijn. Het zorgt voor een immense spanning die het stadje Breathed nog nooit eerder heeft meegemaakt. Maar manifesteert de duivel zich echt in een jongen? Of zit het kwaad verscholen in mensen die we volledig vertrouwen en van wie we nooit iets slechts zouden verwachten?

Fielding Bliss neemt de lezer mee in het verhaal dat in 1984 zoveel levens heeft veranderd. McDaniel heeft zijn personage op vakkundige wijze weergegeven. Ook de wijze waarop Fielding het verhaal vertelt, getuigt van het enorme schrijverstalent van McDaniel. Het is alsof je bij Fielding bij het kampvuur zit en hij je levensverhaal vertelt op zo’n manier dat je ter plekke een toeschouwer bent.

De schrijfstijl is poëtisch en dat verzacht het doemscenario wat op je afstevent. Het komt op een natuurlijk manier over, het past dan ook perfect bij het verhaal. Soms heb je wel eens dat de schrijfstijl té is, té geknutseld en té aanwezig waardoor je er een beetje aan gaat irriteren. McDaniel heeft het erg subtiel en natuurlijk gedaan waardoor je het wel opmerkt maar het met open armen ontvangt. Het is een aanvulling op het originele verhaal, het tilt het wat mij betreft naar een hoger niveau.

Wat is De zomer die alles deed smelten een prachtig boek. Een boek van uitersten want je kunt er om huilen, verbazen en er kwaad om worden. Het weergaloze plot deelt je de genadeloze klap toe waardoor je na het lezen van de laatste pagina nog even moet bijkomen. Wat een boek!

Graag bedank ik WPG Uitgevers België voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

3 thoughts on “De zomer die alles deed smelten van Tiffany McDaniel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *