Algemeen, Persoonlijk

Van planken tot boekenkast – Het resultaat

Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zo ver… Onze nieuwe boekenkast zou worden geleverd. Een moment waar wij beiden ontzettend naar uit hebben gekeken, want vanaf het moment dat de opdracht tot het maken van de kast waren we volledig afhankelijk van de meubelmakerij. We hadden dus nog helemaal niets gezien toen de kast eindelijk geleverd werd. Zijn jullie ook benieuwd naar het resultaat? Met gepaste trots laat ik onze nieuwe kast in deze blogpost zien!

IMG_3706

Op voorhand wisten we nog niet helemaal precies wat we wilden. Wat we wel wilden was in ieder geval:

 • geen standaard boekenkast, we wilden het liefst wat asymmetrisch
 • er moest opbergruimte onderin zijn voor al het speelgoed en overige rommel
 • het moest een kast zijn waar we veel boeken in konden stouwen

Na een paar uur gezocht te hebben op internet en plaatjes te hebben verzameld op pinterest hadden we een bepaald idee in ons hoofd. ‘Zoiets‘ moest het worden. In overleg met de meubelmaker werd de eerste (en tevens ook laatste) schets uit de losse pols gemaakt. We namen adviezen aan en namen binnen luttele minuten beslissingen. Zo lastig zijn we immers niet. Het duurde allemaal wat langer dan aangegeven en tussentijds werden we niet op de hoogte gehouden. Erg vervelend, het maakte het moment van bezorgen alleen maar spannender. Wat nu als het niet aan onze verwachtingen zou voldoen?

IMG_3707

En toen stond ‘ie eindelijk in onze kamer! Wat een verschil met de grote kale witte muur waar we al het speelgoed tegenaan hadden gestapeld. Het was een enorme klus om de boeken uit te zoeken die in deze kast kwamen te staan, want al mijn boeken kon ik hierin zeker niet kwijt.

Tot ‘s avonds ben ik bezig geweest met selecteren, inruimen en verschuiven. Het heeft geleid tot een bepaalde indeling: gelezen en ongelezen boeken. Onder deze scheiding staat alles lekker kriskras door elkaar, precies zoals ik ook ben.. chaotisch :-)

IMG_3709Aan de linkerkant van de kast staan de ongelezen boeken die de selectie hebben overleefd. Momenteel liggen er nog een schamele 65 boeken die het huis gaan verlaten. Boeken die ik jaren geleden heb gekocht en toch nooit ga lezen. Zonde om die te bewaren! Het vakje met de pockets heeft een dubbele rij, dus ik heb een beetje gesmokkeld.

IMG_3717

Het midden en rechterkant van de boekenkast is uitgerust met de ‘mooiste’ boeken die we hebben. Ook onze reisgidsen en boeken die we op vakantie hebben gekocht staan in deze kast.

IMG_3715

Uiteindelijk passen er meer boeken in de kast dan ik van te voren had verwacht. Maar hoe vaker ik naar de kast kijk, hoe vaker ik ook boeken mis. Waar is bijvoorbeeld mijn gesigneerde versie van Vallen als het heet is van Jelmer Jepsen? En het boek dat we hebben gekocht in de Tuol Sleng gevangenis in Cambodja? Ook mis ik het boek over de Meteora kloosters en de Hermitage in St. Petersburg. Straks ga ik maar weer speuren tussen de stapels boeken die nog in de andere ruimte liggen. Ach, een boekenkast is nooit helemaal vol en klaar toch? ;-)

Hoe hebben jullie je boekenkast ingericht?

15 thoughts on “Van planken tot boekenkast – Het resultaat

 1. Wat een mooie boekenkast! Echt een toffe blikvanger in de kamer lijkt me :) Bij mij staan de boeken op taal; ik heb één kast met Engelstalige boeken en eentje met Nederlandse. Vervolgens heb ik de boeken ingedeeld op thema.

  1. Ja, de kast valt meteen op! Jouw indeling lijkt me erg logisch, maar is het niet lastig als er een boek tussen moet? Ik heb altijd het idee dat ik dan blijf schuiven ;-)

 2. Ik was echt benieuwd naar de foto’s van jullie bestelde boekenkast. Wat is ze prachtig geworden. Echt een blikvanger. Mijn eigen boekenmuur is grotendeels per genre in gedeeld. Een kast met romans en romantische verhalen, een smalle kast met kookboeken én eentje met favorieten, twee kasten met fantasyboeken én een laatste kast die gevuld is met thrillers, non-fictie en twee planken met boeken van mijn echtgenoot. Daarnaast hebben we ook drie lage boekenkasten maar daar staan voornamelijk strips, cd’s, dvd’s en roleplay-boeken in. Die laatste zijn ook van mijn echtgenoot.

  1. Dank je wel! Heb je onder ieder genre de boeken ook ingedeeld op alfabet? Op genre lijkt me ook nog wel iets om te doen, maar dan zou ik de grotere genres aanhouden (thrillers, romans/literatuur, geschiedenis en non-fictie oid.

   Wel fijn trouwens dat je man ook een paar plankjes heeft gekregen ;-)

 3. Wauw! Die boekenkast is echt mooi!!! Wij hebben in ons oude huis ook ooit een boekenkast op maat laten maken, ik weet nog goed hoe spannend het was toen de kast uiteindelijk geleverd werd, maar wij waren destijds ook erg tevreden met het resultaat.
  Ik heb in mijn persoonlijke boekenkast een aparte plank voor ongelezen boeken. Verder heb ik de boekenkast per genre ingedeeld. Aparte planken voor romans, thrillers, non-fictie- en kookboeken. En meerdere planken voor prentenboeken en (mijn oude) jeugdboeken (ik kom uit het onderwijs, dus die komen nog vaak van pas).

  1. Hebben jullie de kast nog mee kunnen krijgen naar het nieuwe huis? Dat zou dan het enige jammere zijn als we ooit (de komende 40 jaar verwachten wij het niet ;-)) gaan verhuizen. Ach, tegen die tijd is deze kast al oud en compleet uit de mode!

   Op genre indelen lijkt mij ook superhandig, misschien dat ik het ooit ga doen met de boeken die niet in deze kast staan. Dat zijn er namelijk aanzienlijk meer….

   1. Ja, we hebben de kast inderdaad mee kunnen verhuizen, maar….. het zijn nu helaas gewone losse boekenkasten en niet meer zo mooi op maat om de openhaard heen.

 4. Heel heel heel mooi! Vooral dat asymmetrische vind ik erg leuk. Onze boekenkast is op kleur ingedeeld, met een apart plekje voor studieboeken en reisgidsen. In een kast in een andere kamer heb ik mijn chicklit en guilty pleasures staan, die hoeven van mij niet per se te pronken in de woonkamer.

 5. Wat een gave kast! In mijn boekenkast staan alleen de boeken die ik na juni vorig jaar gekocht heb, dat was het moment dat ik bij mijn vriend (inmiddels man) introk. Al mijn vorige boeken zitten in dozen en staan in de kelder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *