Romans en literatuur

Het twijfelexperiment van Carly Wijs

Ondanks dat ik de omslag van Het twijfelexperiment van Carly Wijs niet mooi vind, was ik daarentegen wel erg benieuwd naar de inhoud van dit boek. Het boek is namelijk een debuutroman dat een origineel experiment beschrijft van de 10-jarige Vicky.

Het twijfelexperiment van Carly Wijs

Vicky is een slim, jong meisje dat twijfelt aan de oprechtheid van haar verstandelijk beperkte zus Mitty. Feilloos pikt ze tegenstrijdige signalen op en analyseert, overpeinst en trekt vervolgens conclusies voor haar eigenzinnige experiment; het twijfelexperiment, gebaseerd op de theorie van de Franse filosoof Descartes.

Ze sliep in de logeerkamer, alhoewel het natuurlijk verboden was om die zo te noemen. Mitty was geen logee, maar feitelijk was dat wel waar de kamer het meest voor werd gebruikt. Eigenlijk heette ze Meta, maar wij noemden haar Mitty. ‘Such a pity about Mitty’.

Dat Vicky een bijzonder meisje in een niet alledaags gezin blijkt al snel. Vicky heeft een rijke fantasie en naast haar verstandelijk beperkte zus Mitty heeft ze nog een andere zus, Bess, de oudste zus die graag met de neus in de leerboeken zit. Haar moeder komt oorspronkelijk uit Engeland en haar vader wil graag aardig en grappig gevonden worden door de buitenwereld. Het feit dat Mitty in de weekenden in een tehuis zit, maakt het gezin het niet makkelijk en de verhoudingen binnen het gezin staan dus ook op scherp.

Gewapend met haar encyclopedie en haar kritische blik probeert Vicky haar zus Mitty te ontmaskeren met als doel dat ze als gezin uiteindelijk weer thuis kunnen wonen. Vicky is meesterlijk in haar gedachten. Voor een klein, jong meisje denkt ze erg veel na.

Als ik Mitty nu eens als een machine zou bekijken. Een klok. Dan zou je kunnen denken dat er twee van waren. De ene klok gaf aan wie ze was en de andere klok gaf aan wat ze deed. Twee klokken die los van elkaar liepen, maar wel gelijkstonden. De ene klok wees het uur aan en de andere begon te slaan als de grote wijzer op het uur stond. Bij Mitty was er iets misgegaan en zei de ene klok al ‘ding’, terwijl de andere klok nog niet op het uur was aangekomen.

Uit de gedachten van Vicky blijkt vooral dat Vicky alles wil doorgronden. Ook dingen die niet te doorgronden zijn met een encyclopedie. Nauwkeurig observeert Vicky haar zus Mitty, haar familie, klasgenootjes en buren. Vrij weinig ontgaat haar kritische blik. Het experiment van Vicky is vermoeiend en treurig, want simpelweg niet alles kan begrepen worden. Haar doel om Mitty te laten bekennen dat ze niets mankeert zodat ze een ‘normaal’ gezin kunnen vormen heeft geen slagingskans en het is treurig om haar wanhopige zoektocht te volgen met het onvermijdelijke gevolg dat Vicky haarzelf kwijtraakt. Het is bijzonder om de wereld door de ogen van een jong meisje te volgen. Een blik op een onbegrepen wereld met bijzondere personages.

Carly Wijs heeft met Het twijfelexperiment en bijzonder debuut geschreven. Haar schrijfstijl is vlot en makkelijk te volgen. Op een gegeven moment zakte het verhaal een beetje in, maar met een bijzonder plot wist Wijs mij weer op het juiste pad te brengen. Door de krachtige personages, het bijzondere vertelperspectief en de originaliteit is het boek zeker de moeite waard!

3 thoughts on “Het twijfelexperiment van Carly Wijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *