Spanning

In de familie van Joyce Spijker

Soms heb je veel over een bepaalde auteur gelezen, maar nog nooit iets van deze auteur gelezen. Dat had ik met Joyce Spijker. Ik heb bijvoorbeeld haar boek Spotlight al vaker voorbij zien komen bij collega boekenbloggers en op social media, maar nog nooit gelezen. Sinds kort heeft ze een tweede boek op haar naam staan; In de familie. Hoog tijd voor een eerste kennismaking!

indefamilie

De familie Satijn staat centraal in deze thriller van Joyce Spijker. We lezen over de jonge Nina en haar vader Boudewijn die zich in zijn rol als minister van Justitie en Veiligheid richt op het premierschap. Omdat haar vader zijn carrière altijd voor zijn gezin heeft geplaatst, heeft Nina de meeste houvast aan haar oma Emma. Haar moeder is overleden toen ze jong was en met haar stiefmoeder en halfzusje heeft ze niet veel.

Boudewijn wordt in zijn functie als minister geconfronteerd met een moord op een bejaarde dame dat niet veel later uitmondt in een familiaire catastrofe wanneer oma Emma het tweede slachtoffer blijkt te zijn. Privé en zakelijk kunnen maar moeilijk gescheiden blijven en Boudewijn lijkt het lastig te vinden om zo objectief en neutraal mogelijk te blijven. Hij richt zijn pijlen vooral op de jonge Valentijn; een ex TBS-ers die onder de vleugels van zijn moeder leefde.

Maar ook zijn dochter Nina, voor wie Emma zoveel betekende, wil de moordenaar niet laten glippen en start zo haar eigen onderzoek in waarbij ze ontdekt dat haar eigen familie niet is zoals ze had gedacht. Geheimen, belangen, geld en intriges. Daar lijkt het om te draaien binnen de familie Satijn. De familie Satijn blijkt namelijk een familie te zijn met geheimpjes. Geheimpjes waar je van kunt smullen en geheimen waar je heel graag meer van wilt weten. Zo heeft de vrouw van Boudewijn een affaire met een veel jongere minnaar en lijkt vader Boudewijn niet vies te zijn om met modder te gooien zolang hij krijgt wat hij wil.

In de familie is wat mij betreft een typische thriller van Nederlandse bodem; het leest vlot, bevat korte hoofdstukken, heeft herkenbare personages en is makkelijk te volgen. Binnen no-time is het boek dan ook uit!

Vanuit verschillende invalshoeken laat Spijker de lezer kennis maken met de familie Satijn. Op deze manier leer je de personages kennen en kunnen zij hun rol binnen de grenzen van hun bedoelde invloed vervullen. Ieder personage heeft een eigen bijdrage waardoor het verhaal wordt gecompleteerd en de spanning stapsgewijs wordt opgebouwd.
De plot is niet geheel verrassend, er worden gedurende het verhaal meerdere hints gegeven, maar toch weet Spijker de lezer op het laatst nog te verrassen met een laatste troef.

In de familie is gewoon een fijne thriller waarbij de je als lezer wordt meegenomen op een prachtige reis langs duistere plekjes op Nederlandse bodem. Want ook Nederlands beste families kunnen verraderlijk zijn.

1 thought on “In de familie van Joyce Spijker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *