Non-fictie

Zonder bagage van Clara Bensen

Wie kent het niet? De welbekende vakantiestress bij het inpakken van je koffers voor de vakantie, het sluiten en het vervolgens wegen van je koffers om erachter te komen dat je veel te veel kilo’s mee wilt nemen. Uiteindelijk blijk je veel meer mee te hebben dan dat je nodig hebt gehad (bijvoorbeeld die vier paar schoenen en de twaalf jurkjes) die bij thuiskomst gewoon weer in de kast verdwijnen. Clara Bensen had last van een ander soort vakantiestress. Zij ging een reis door Europa maken met iemand die ze net kende. Zonder bagage.

5710a_9789038801810_cvr

Clara Bensen is net uit een diep dal gekropen en maakt op een datingsite een profiel aan. Al heel snel leert ze de excentrieke Jeff kennen; een man met een bruisend personage en die niet veel op heeft met gangbare regels en normen. Voor de normale en rustige Clara is Jeff een aangenaam iemand om na een vervelende depressie mee om te gaan en het klikt dan ook wederzijds.

Wanneer Jeff haar voorstelt een rondreis door Oost-Europa te maken, zonder bagage, besluit ze in het diepe te springen; ze gaat ervoor! Binnen drie weken zullen ze acht verschillende landen aandoen, alleen met de kleding de ze aan hebben, een tandenborstel, oplader, telefoon en geld.

Voor Clara gaat er een wereld open. In eerste instantie is ze wat onthand zo zonder bagage en raakt ze al snel in paniek wanneer ze nog geen plekje hebben gevonden om te overnachten. In het bijzijn van Jeff leert ze het leven waarderen en het materialistische waaraan de westerse wereld zo gewend is geraakt, los te laten. Pluk de dag is bij uitstek iets wat Jeff en Clara doen; genieten van het hier en nu.

Hoe verschillend Jeff en Clara ook zijn, tijdens de reis leren ze elkaar steeds beter kennen. Dat moet ook wel wanneer je maar één onderbroek bij je hebt en je vrij creatief moet zijn om elke dag die onderbroek schoon te krijgen. Het is grappig om te lezen hoe zij deze reis ervaren, maar ook is het mooi om te lezen hoe zij naar elkaar toe groeien. Voor de reisliefhebber zal het verhaal zeker aanspreken, maar omdat het verhaal alles behalve oppervlakkig is zal het meer mensen aanspreken.

Clara gebruikt in haar boek namelijk diverse verwijzingen en vergelijkingen en dat bewijst dat zij ontzettend veel naslagwerk heeft geleverd om het verhaal meer verdieping te geven. Maar niet alleen de verwijzingen en citaten zorgen voor meer diepgang, ook de gedachtegangen van Clara zijn interessant.

Verwachtingen die volledig uitkomen vereisen een buitengewone mate van controle of een buitengewone mate van geluk – en op geen van beide kun je onderweg rekenen, of eigenlijk in geen enkele situatie in het leven. En verwachtingen die volledig uitkomen zijn niet alleen statistisch gezien onwaarschijnlijk, ze zijn ook saai. We gaan ervan uit dat we in onze oneindige wijsheid in staat zijn de beste, gunstigste uitkomsten voor onszelf te verzinnen, maar wat blijkt: ongebonden realiteit en onverwachte omwegen zijn vaak de dingen die ons dwingen onszelf te worden.

Zonder bagage van Clara Bensen is een avontuurlijk, grappig reisverhaal dat met de nodige diepgang zorgt voor een verhaal om niet te vergeten.

Zelf zou ik het niet zo snel aandurven om zonder bagage op vakantie te gaan, maar ongetwijfeld zorgt de confrontatie met jezelf er voor dat je als persoon sterker wordt en steviger in je schoenen staat.

Zou jij zonder bagage op vakantie durven gaan?


 

Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Jaar van uitgave: 2016
Prijs: 11,99 euro

10 thoughts on “Zonder bagage van Clara Bensen

  1. Nee, mij in eerste instantie ook niet. Ik zou het ook nooit doen hoewel ik wel kan begrijpen dat je de dingen heel anders gaat beleven.

 1. Nee, ik heb ook altijd teveel bagage bij. En dan nog ben ik altijd wat vergeten haha. Wel leer ik steeds beter inpakken en incalculeren.
  Het boek lijkt me heel interessant, leuke recensie!

 2. Klinkt als een mooi verhaal! Het lukt mij wel altijd om met weinig bagage op vakantie te gaan (ik vlieg meestal alleen met handbagage), maar helemaal zonder zou ik niet kunnen ;)

 3. Ik ben een controlfreak en wil alles tevoren plannen, maar ik heb wel geleerd om zo min mogelijk mee te nemen. Ik zat namelijk vroeger op scouting en daar liepen we regelmatig wandeltochten met bagage op de rug. Dan peins je er niet over om vier paar schoenen mee te nemen ;)

 4. Nee hoor, ik durf niet zonder bagage op vakantie te vertrekken. Het lijkt mij wel een leuk boek en ik ben benieuwd naar wat Clara en Jeff allemaal meemaken tijdens hun reis.

 5. Ik krijg al de bibbers bij het idee dat ik mijn vakantie van tevoren niet uit kan stippelen, laat staan dat ik dan ook nog eens zonder bagage ga! ;) Toch zie ik de charme er ook wel van in en ben daarom ook wel nieuwsgierig geworden naar dit boek.

 6. Zonder bagage reizen lijkt me eigenlijk wel cool om te doen. Gewoon op vakantie wat goedkope kleding kopen en het dan dumpen als je weer terug naar huis gaat. Of mag dat dan weer niet? :P
  Maar de hoofdpersoon in dit verhaal gaat dus niet alleen op vakantie zonder bagage, maar ook met een man die ze nog nooit ontmoet heeft? Dat lijkt me eigenlijk enger…

 7. Zonder bagage beslist niet. Maar ik ben inmiddels wel van het travel light… te vaak ben ik al tot de conclusie gekomen dat ik op vakantie toch iedere dag hetzelfde aantrek.
  Trouwens best een bizar gegeven, zonder bagage met een onbekende op vakantie gaan. Ik zou niet durven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *