Scandinavische thrillers

Onland van Arnaldur Indridason

De IJslandse auteur en historicus Arnaldur Indriðason werd in 1961 te Reykjavík geboren. In die stad woont hij nog steeds, samen met zijn vrouw en hun drie kinderen. Indridason is mij met name bekend van zijn literaire thrillers. Ik ben dan ook groot fan van zijn boeken. Onland is het nieuwste boek van zijn hand; wederom eentje om je vingers bij af te likken.

onland

IJsland in 1979. In een meer bij een krachtcentrale wordt een verminkte man aangetroffen. Hij blijkt van een grote hoogte naar beneden te zijn gevallen, maar al vóór zijn val te zijn gestorven.

Erlendur en zijn mentor Marion Briem ontdekken al snel een link met de militaire basis op de Miðnesheiði. Maar de politieke verhoudingen liggen gevoelig en een onderzoek op de basis wordt dan ook niet op prijs gesteld door de Amerikanen. Via allerlei omwegen proberen ze toch wat puzzelstukjes te vinden, want dat de basis iets met het slachtoffer te maken heeft staat buiten kijf.

Erlendur is een jonge rechercheur met Marion Briem als begeleider. We kennen Erlendur als een introverte, maar zeer gevoelige man. Hij interesseert zich voor oude vermissingszaken waarbij reizigers op hun reis in moeilijkheden zijn gekomen. Zo heeft een verdwijningszaak van 25 jaar eerder zijn volledige aandacht. Een jong meisje is verdwenen en nooit teruggevonden. Erlendur onderzoekt ieder detail en komt op een gegeven moment uit op een nieuwe ontwikkeling.
De twee verhaallijnen zijn zo bijzonder op papier gezet; de melancholische schrijfstijl en sfeer in combinatie met eenzame, maar eigenzinnige personages. Ik houd hier zo van!

Indridason vertelt een steengoed verhaal (en een boeiend ‘bijverhaal’) op prachtige, beeldende wijze zonder al te veel opsmuk. Hij geeft voldoende ruimte voor details, maar niet te veel waardoor het zou kunnen vervelen. Doseren is één van zijn vele kwaliteiten. De spanning, die nergens tastbaar wordt maar toch onder het oppervlakte wat borrelt en suddert, geeft een aangename prikkeling tijdens het lezen.

Te midden in de politieke slangenkuil waarin Erlendur en Marion zich bevinden, ontpopt zich een verhaal waarbij je als lezer in een bepaalde denkrichting wordt gestuurd. Maar Indridason zou Indridason niet zijn om de lezer op het laatst nog even te verassen.

Onland is wederom een ijzersterk boek van bol staat met de vele kwaliteiten van Arnaldur Indridason. Ik hoop van harte dat hij nog jaren mag blijven schrijven..!


 

Uitgever: Uitgeverij Q
Jaar van uitgave: mei 2016
Prijs: 19,99 euro

2 thoughts on “Onland van Arnaldur Indridason

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *