Spanning

Maestra van L.S. Hilton

L.S. Hilton is op schrijversvlak geen onbekende. Als historica heeft ze enkele succesvolle non-fictie boeken en historische romans gepubliceerd. Maar Hilton draaide het roer om en ging zich focussen op het thrillervlak met als resultaat Maestra. Het boek dat naar mijn mening al vóór publicatie zo gehypet werd dat de verwachtingen van het publiek te hoog werden om het waar te maken. Zou ik het mis hebben?

9789044348989.img

Maestra gaat over de stille en onzekere Judith Rashleigh die werkzaam is binnen het veilinghuis British Pictures in Londen. Ondanks dat ze ontzettend blij is dat ze in het wereldje een baan heeft gekregen, stelt haar werk eigenlijk niet zoveel voor. Dit terwijl Judith best veel verstand van zaken heeft. Bij een toevallige ontmoeting met een oude kennis belandt Judith voor het verdienen van een extra zakcentje in een ‘gentlemen club’; een club waar mannen het gezelschap van mooie vrouwen opzoeken.

Wanneer Judith erachter komt dat bij de aankoop van een ware Stubbs fraude wordt gepleegd wil ze haar werkgever beschermen voor een grove fout. Maar helaas is het zij die de rekening voorgeschoteld krijgt. Ze wordt ontslagen en belandt via een klant uit de gentlemens club aan de Franse Rivièra. Vanaf dit punt wordt het leven van Judith een stuk spannender.

Zo spannend zelfs dat het verhaal compleet ongeloofwaardig wordt. Judith ondergaat in het buitenland een complete metamorfose. Van onzeker muurbloempje wordt ze een ware ladykiller, een femme fatale die een moord en seks niet uit de weg gaat om haar eigen hachje te redden of om er zelf beter van te worden.

Haar snode plannetjes hebben een goede uitwerking, want Judith komt via de Franse Rivièra in Italië, Genève en onder andere in Parijs. Het spannende avontuur van Judith wordt nog spannender gemaakt door Hilton door het verhaal af te wisselen met nietszeggende harde seksscènes. ‘Erotische scenes’ worden het ook wel genoemd, maar het taalgebruik is zo platvloers en de scenes missen enige diepgang dat het niets minder is dan keiharde simpele porno op papier. Dat door de schrijfster ook nog té gemaakt op papier is gezet. De overgangen tussen het artistieke en kunstzinnige van Judith en de Judith die zich in de darkroom laat slaan en nemen door twee vreemde kerels is zo bizar dat het eerder een verbazingwekkend gevoel oproept dan opwinding.

De ‘erotische scenes’ zou je voor lief kunnen nemen wanneer het verhaal er om heen goed in elkaar zit. Het enige positieve dat ik kan zeggen is dat Hilton veel verstand van zaken heeft en de schilderijen en kunst goed heeft toegelicht met behulp van details. Maar daar is ook alles mee gezegd. Het verhaal is zo kort door de bocht en mist enige vorm van diepgang dat ik niets anders kan zeggen dat dit het slechtste boek is dat ik het afgelopen jaar heb gelezen.

6 thoughts on “Maestra van L.S. Hilton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *