Romans en literatuur

Up van Myrthe van der Meer

Als kersvers lid van de digitale abonnementsdienst Storytel heb ik eindeloos gescrold in de aangeboden boeken. Wat een keuze, want er staan zoveel boeken in die ik nog graag wilde lezen. Eén van deze boeken is Up van Myrthe van der Meer waarin het verhaal van Emma wordt verteld die voor de tweede keer wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek (PAAZ).

index1

Emma is jong, getalenteerd en het leven zou haar tegemoet moeten lachen. Maar wanneer ze op een afspraak bij de psychiater komt, blijkt het helemaal niet zo goed met haar te gaan. De pillen die ze heeft verzameld om een eind aan haar lijden maken, maar volgens Emma het begin van een nieuw leven betekent, baart de mensen in haar omgeving grote zorgen; ze wordt opgenomen in de psychiatrische kliniek. Voor de tweede keer.

Emma snapt het niet, want ze wilde alleen maar een einde maken aan het lijden maar ook het nieuwe leven, zonder pijn, verwelkomen! In de wondere wereld op de PAAZ wordt ze weer geconfronteerd met uiteenlopende medepatiënten, verpleegkundigen en psychiaters. Te midden van de rompslomp van de fysieke verhuizing en reorganisatie moet Emma zich staande weten te houden. Met haar diagnose manisch depressief onder de arm.

Up is op dezelfde wijze geschreven als het vorige boek PAAZ. De schrijfstijl is luchtig, maar het onderwerp is zwaar. Een blik in de hersenen van Emma zorgt voor een duister gevoel; iets klopt er niet. Dat Emma over een gezonde dosis humor bezit maakt het boek een stuk luchtiger.

Omdat ik het boek in de auto heb geluisterd, heb ik geen markeringen kunnen aanbrengen. Erg jammer, want het boek bevat vele mooie citaten en quotes. Ik heb mijzelf voorgehouden er een paar te onthouden, maar helaas laat ook mijn geheugen mij soms in de steek…

Naast een inkijkje in de wondere wereld van Emma’s hersenen geeft Myrthe van der Meer de lezer een mooi inkijkje in het reilen en zeilen op een PAAZ. De verschillende patiënten, de therapieën, verpleegkundigen te midden in een grote aankomende verhuizing zorgen voor de nodige problemen en verwarring. Zo is er sprake van achterstallig onderhoud, beperkte aanwezigheid van personeel en incidenten. In deze chaos weet Emma zich gelukkig goed staande te houden en ze kan het niet voorkomen dat ze een band met haar medepatiënten opbouwt.

Door de relatie met haar medepatiënten en de verhalen die daarbij horen, geeft Myrthe van der Meer de lezer een belangrijke boodschap mee. Iedereen kan te maken krijgen met psychische problemen en niets is zo complex als de mens. Up is een humoristisch en luchtig boek over een zwaar beladen onderwerp waar je zeker geen spijt van zult krijgen.

5 thoughts on “Up van Myrthe van der Meer

  1. Ah ja, deze heb ik ook nog klaarstaan! Goed dat je me daar onbewust aan herinnert met je recensie :-)
    Ik weet niet wat me tot nu toe heeft tegengehouden..misschien de angst dat dit vervolg op PAAZ minder goed te behappen zou zijn? Hmm…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *