Scandinavische thrillers

Schemerspel van Arnaldur Indridason

Het vorige boek dat ik las van Arnaldur Indridason was Grafteken dat ik bij de bibliotheek zag liggen. Vorige maand zag ik nóg een boek liggen dat ik nog niet gelezen had. Wat heeft de bibliotheek toch veel voordelen ;-) Dit keer las ik Schemerspel. Een boek waar Marion Briem de hoofdrol toebedeeld heeft gekregen.

9200000010046915

In de zomer van 1972 wordt in de Laugardshal in Reykjavik het wereldkampioenschap schaken tussen de Rus Boris Spassky en de Amerikaanse Bobby Fischer gehouden. Het kampioenschap speelt zich af tijdens de Koude Oorlog en ook in Reykjavik zijn complottheorieën en verwijten aan de orde van de dag.

Voor Marion Briem en haar collega Albert is het kampioenschap niet het belangrijkste om mee bezig te zijn. In de bioscoop wordt de jonge jongen Ragnar Einarsson vermoord. De jongen was een filmfanaat en nam steevast tijdens zijn bezoekjes aan de bioscoop zijn taperecorder mee. Zou de jongen iets hebben opgenomen wat niet voor zijn oren bestemd was?

Dat het wereldkampioenschap schaken en de brute moord op de jongen iets met elkaar te maken, blijkt uit het bezoek van een Amerikaan en een Rus aan dezelfde bioscoop. Hoe verder het onderzoek van Marion en Albert komt, hoe meer ze verzeild raken in allerlei intriges, afluisterpraktijken en spionage. Het is aan Marion om haar krachten te bundelen én het politieke spelletje mee mee te spelen om tot de dader te komen.

Marion Briem is een eigenzinnige lesbische rechercheur die in dit boek uitgebreid aan bod komt. Zo lezen we over haar afkomst, haar verleden in het sanatorium vanwege een tuberculose besmetting en haar relatie met een jeugdvriendin. Haar werkrelatie met Albert is niet altijd om naar huis te schrijven, want Marion doet precies wat ze wil en hoe ze het wil. Ze lijkt daarmee wel een beetje op Erlendur, want hij is net zo karakteristiek en zelfstandig als Marion.

Maar ondanks dat Erlendur niet in dit boek voorkomt bewijst Indridason het ook met Marion maar weer. Hij weet op kundige wijze een perfect verhaal neer te zetten dat door zijn kenmerkende schrijfstijl een sfeervol en verdiepend verhaal wordt waarin je je in 1972 waant.
Marion Briem krijgt een waar gezicht doordat we meer over haar geschiedenis lezen en ook de andere personages krijgen de gezichten die ze verdienen. Indridason vertelt het verhaal op zijn eigen beschrijvende en kenmerkende wijze dat het gemis van Erlendur enigszins heeft gecompenseerd.

Schemerspel is wel anders dan andere boeken van Indridason. Het is mijns inziens meer een spionageverhaal en mist enige spanning. Niet dat dit laatste heel erg is, maar juist in dit boek kon ik wel iets meer spanning gebruiken. Op sommige momenten wordt het kampioenschap schaken iets te uitgebreid beschreven, iets dat voor mij een remmend effect had.

Echter is Schemerspel een vlot boek dat voor de liefhebbers van Indridason zeker gewaardeerd zal worden. Door de kenmerkende, sobere schrijfstijl, het goede verhaal en de perfect uitgediepte personages is het zeker een aanrader  alleen was het met iets meer spanning een topper geweest.

Nu ga ik mij weer helemaal onderdompelen in de wereld van Erlendur, want het nieuwste boek van Indridason, Onland, ligt op mij te wachten. Yay!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *