Romans en literatuur

De laatste oorlog van Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss is schrijver en historicus. Ook heeft hij geschreven voor verscheidene nationale en internationale kranten en tijdschriften. Hoog tijd om kennis te maken met zijn werk. Ik las zijn nieuwste boek; De laatste oorlog.

IMG_3087

Abel Kaplan is een schim in het leven. Hij is een mislukt schrijver en zijn stukgelopen huwelijk kan hij nog niet accepteren. De vrouw van zijn dromen, de vrouw voor wie hij Joods is geworden, heeft hem aan de kant gezet.

Het huwelijk is nog steeds bindend, want voor de society en hun omgeving houden ze allebei nog de schijn op. Voor Abel is dit een laatste strohalm, voor zijn vrouw zorgt het voor steeds meer ergernis en frustratie. Ook op de school waar hij werkt is Abel een schim. Hij verblijft uren in zijn kantoortje zonder dat hij collega’s of leerlingen ziet. Hoe onzichtbaarder, des de beter.

Abel is een eenzame, eigenzinnige man met weinig contacten waardoor hij genoeg tijd over heeft om het leven te overdenken. Zijn grootste interesse is de Tweede Wereldoorlog en wanneer Abel via zijn vriendin een oorlogsdagboek in handen krijg, ziet hij zijn kans om zijn leven recht te zetten en zijn schrijverscarrière op te pakken in de hoop dat dit ook zijn ‘huwelijk’ nieuw leven zal inblazen.

Het verhaal komt wat langzaam op gang. Abel is zo op het eerste gezicht niet het meest spannende personage, eigenlijk is hij een beetje saai. Hij wordt pas meer interessant wanneer hij het oorlogsdagboek gaat herschrijven. Het dagboek vertelt namelijk een spannend en gevoelig verhaal over het leven van een jongeman in een concentratiekamp. Binnen de kortste keren loopt het leven van de gevangene en Abel parallel wanneer hij een Roma vluchteling in zijn huis laat onderduiken.

De wereld van Abel wordt steeds meer omgeven door paranoïde, angst en strijdlust; hij lijkt alle besef op realiteit te verliezen, net als bij de lezer trouwens. Deze omwenteling in het stabiele leven van Abel wordt afgewisseld met interessante anekdotes en feiten over de Tweede Wereldoorlog. Dit is zeker een meerwaarde voor het verhaal.

Abel verliest alle houvast op zijn leven, terwijl hij eerder vrij obsessief was. Het herschrijven van het dagboek, het laten onderduiken van de Roma jongen en natuurlijk zijn gestrande huwelijk en zijn alles behalve zekere baan op de school, zorgen voor een stroomversnelling dat onvermijdelijk moet leiden tot een totale catastrofe.

De laatste oorlog kent een wat langzame start, maar dat wordt al snel goed gemaakt met een wervelwind waarin heden en verleden elkaar vastgrijpen waardoor de grip op het leven verdwijnt.

3 thoughts on “De laatste oorlog van Daan Heerma van Voss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *