Prentenboeken27 april 2016

0

Grote broer, kleine zus van Kathleen Amant

Grote broer, kleine zus is een ‘kijkboek’ met versjes van de Belgische Kathleen Amant. Het past perfect bij onze situatie, want onze zoon wordt dit jaar ook immers grote broer. Ik was erg benieuwd naar dit boek en op welke wijze dit boek een klein jongetje uitlegt wat het betekent om grote broer te worden. IMG_3289

In het boek wordt de jongen Wannes grote broer. De tijd tot aan de bevalling is het nog erg spannend. In de buik van mama zit een baby, maar voordat de baby geboren kan worden moet er nog wel wat gebeuren!

Zo maakt papa de babykamer in orde en moet er nog een geboortekaartje uitgezocht worden. Ondertussen wordt de buik van mama steeds dikker en dikker, totdat de baby komt natuurlijk. Wannes wordt grote broer van zijn kleine zusje Marthe. Hij leert dat hij voorzichtig moet zijn met zijn zusje en dat de luiers soms erg kunnen stinken.

De fase van tot aan de bevalling en de tijd daarna is goed uitgelegd met simpele, kleurrijke illustraties. Zo wordt het duidelijk dat de baby in de buik een tijdje moet groeien en dat mama steeds dikker wordt zodat ze op het laatst niet veel meer kan (bijvoorbeeld Wannes optillen).

De illustraties zijn afwisselend, want regelmatig staan er op de linkerpagina vier kleine illustraties en op de rechter één grote. Ondanks dat het afwisseld is, is het ook een beetje verwarrend want ik soms had ik het idee dat ik de volgorde niet chronologisch aan hield. Ook is de lettergrootte niet consequent doorgevoerd waardoor het wat rommelig oogt.

Maar goed, Marthe wordt geboren en Wannes leert kennismaken met alles wat bij een baby komt kijken. Marthe wordt ontslagen uit het ziekenhuis en de verzorging vindt verder thuis plaats. Dan stopt het verhaal abrupt en begint de uitleg over de fase van een baby tot peuter. Dat snapte ik niet helemaal, is dan het ene verhaal afgelopen of wordt het later weer opgepakt?

Naast deze kritische punten zijn de illustraties duidelijk en simpel, dus makkelijk te begrijpen. Ook staat er op enkele pagina’s een vraag, leuk om te stellen en met elkaar over te hebben.

Al met al vond ik het boek wat tegenvallen, ik had er toch iets meer van verwacht al weet ik nu wel dat Belgische kinderen melk uit een ‘brikje’ kunnen drinken ;-)

Adviesleeftijd is vanaf 2 jaar.

Uitgever: Abimo
Prijs: 14,50 euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *