Romans en literatuur

De oogst is voorbij van Geert van der Kolk

Iedereen heeft vast wel eens wat geld gedoneerd voor de bestrijding van armoede in Afrika. De schrijnende beelden van hongersnood, ziektes en hulpbehoevende mensen worden vaak uitgezonden om geld in te zamelen. Maar komt het gedoneerde geld wel allemaal bij de juist mensen terecht? Geert van der Kolk schreef De oogst is voorbij  waarin corruptie en macht lijnrecht tegenover hoop en liefde staan.de-oogst-is-voorbij-geert-van-der-kolk-boek-cover-9789462970052

Andries Jordaan laat zijn vrouw en kinderen in Nederland achter om een ontwikkelingsproject te gaan leiden in Oost Horr, Kenia. Het doel van dit project is om de nomaden in deze streek in te laten zien dat landbouw meer voedsel en zekerheid biedt dan het rondtrekken met kuddes.

Zijn voorganger zou het allemaal keurig achter moeten hebben gelaten. Uit de jaarlijkse rapporten blijkt dat hij een goede vooruitgang heeft geboekt, maar alles blijkt minder waar wanneer Jordan in één grote puinhoop terecht komt. Hij is niet de enige die in een grote puinhoop terechtkomt, want een dag na zijn aankomst komt ook dokter Pippa aan; de dokter die een kliniek gaat aansturen. Een kliniek die nog helemaal niet bestaat.

Dr. Njonjo; minister en verantwoordelijk voor het project, ziet totaal geen probleem. Hij is ervan overtuigd dat Andries (in het boek wordt hij al snel mr. Jordan genoemd) de zaakjes wel op kan lossen. Samen met Pippa steekt hij de handen uit de mouwen en al snel hebben deze twee al meer vooruitgang geboekt dan in alle jaren daarvoor.

Alhoewel de resultaten voor het oprapen liggen, worden ze van alle kanten tegengewerkt te midden van stammenoorlogen en politieke verstrengelingen.
In Jordan is een enorme strijdlust losgebarsten; het lijkt alsof hij een complete metamorfose heeft ondergaan en hij lijkt als het ware wel besmet met het ‘Afrika-virus’. Dit bedoel ik trouwens niet op een negatieve manier! Wij hebben namelijk ooit een keer een kampeerrondreis gemaakt in Zuidelijk Afrika en de wijze waarop Geert van der Kolk het landschap, de sfeer en de cultuur beschrijft doet mij a la minute terugverlangen naar dit prachtige continent. Jordan heeft het drukke leven in Nederland achter zich gelaten en heeft van Afrika mogen proeven. De prachtige natuur, de mooie dieren en de enorme uitgestrektheid en rust. Geert van der Kolk heeft dit op prachtige wijze beschreven in het boek; het voelt alsof je er zelf bij bent.

Jordan en Pippa kunnen maar moeilijk de bevolking overtuigen en het is ook wel een beetje grappig om te lezen hoe bepaalde gedachtegangen werken. Ook bijzonder hoe gemakkelijk het blijkt te zijn om standpunten te verdraaien om er een slaatje uit te slaan. De altijd optimistische Jordan wordt helaas ook beïnvloed door de corruptie en de naïviteit van de bevolking. Hij verandert met de bladzijde en het leest alsof je op de zijlijn mee mag kijken bij dit uitzichtloze project.

Geert van der Kolk heeft een zeer fijne schrijfstijl, zonder gevoelig te worden. Door de verschillende en uiteenlopende gebeurtenissen en ontwikkelingen in het boek verveelt het geen moment en is het zelfs op sommige onderdelen spannend te noemen. Het boek heeft mij zeer aangenaam verrast; de plot heeft mij zelfs een beetje doen verlangen naar dezelfde vrijheid. Lees dit boek, je krijgt er geen spijt van!

Titel: De oogst is voorbij
Uitgever: De Kring
Jaar van uitgave: 2016
Prijs: € 19,99

2 thoughts on “De oogst is voorbij van Geert van der Kolk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *