Spanning

Linwood Barclay – Een tik op het raam

De korte recensies in de VN-thrillergids zijn duidelijk, krachtig en kunnen soms wat kort door de bocht zijn. Ik vind het altijd leuk om deze korte recensies te lezen, juist omdat de mening van de recensent zonder opsmuk (soms wat bot) op papier is gezet. Ik kruis dan ook ijverig boeken aan die ik nog graag wil lezen. Een daar van is Tik op het raam van Linwood Barclay; een voor mij onbekende Amerikaanse thrillerauteur.

19959_53db6074efef2_19959

Wanneer een gezin geconfronteerd wordt met een enorm verlies zie je vaak dat óf het gezin heel hecht wordt óf uit elkaar valt. Helaas is dit laatste het geval geweest bij privédetective Cal en zijn vrouw. Na het verlies van hun enige zoon is hun leven totaal ontregeld. Ze praten niet meer met elkaar en ontwijken elkaar; ze leven langs elkaar heen.

Cal rijdt op een regenachtige avond door zijn woonplaats Griffon als hij een liftend meisje langs de weg ziet staan. Als man van middelbare leeftijd is het niet handig om een tienermeisje mee te nemen, maar het meisje dat Claire heet dringt enorm aan en wanneer ze zegt dat ze Cal zijn zoon Scott heeft gekend kan Cal niet meer weigeren. Deze gebeurtenis is het begin van een ware rollercoaster. Cal wordt gebruikt zodat Claire een wisseltruc uit kan halen met haar vriendin Hanna. Ze proberen aan iemand te ontkomen, maar helaas pakt dit niet zo goed uit als ze hadden gehoopt.

Dat Cal tot over zijn oren in de problemen zit, blijkt al snel als de politie van Griffon op zijn stoep staat. De minder goede band die hij met zijn zwager politiechef August Perry heeft draagt niet bij aan het feit dat de politie van Griffon doet wat het wil doen; het blijken ongeleide projectielen te zijn. Uit welke hoek komt het gevaar en hoe kan Cal zich staande houden?

Een tik op het raam is een thriller dat verschillende invalskhoeken kent waardoor het verhaal een compleet en daarnaast ook erg spannend wordt. Het stadje Griffon is erg klein dus je kunt al snel concluderen dat alles met elkaar te maken heeft.

Zo lezen we over de zoon van Cal, Scott, die zichzelf onder invloed van drugs van een meubelzaak heeft gestort. Deze persoonlijke, dramatische gebeurtenis maakt van Cal een menselijk personage. Erg mooi beschreven met veel diepgang waardoor je een enorm medeleven en klik ontwikkeld met Cal. Voor een vleugje spanning zijn de verhoudingen tussen de politiechef August Perry en de burgemeester van Griffon beschreven waarin je leest hoe deze verhouding tot een kookpunt komt dat niet zonder gevolgen voor de inwoners van Griffon zal zijn. Tot slot lezen we over Claire en Hanna die met gevaar voor eigen leven proberen te ontkomen aan hun achtervolger.

Niets is wat het lijkt en intriges lijken in dit duistere dorp aan de orde van de dag te zijn. Het verhaal komt wat langzaam op gang, maar door de schrijfstijl van Barclay is dit geen gemis. Af en toe is het een tikkeltje ongeloofwaardig, maar hier stoorde ik mij niet al te veel aan.  Het leest plezierig, maakt nieuwsgierig en nodigt dus zeker uit om verder te lezen wat uiteindelijk beloond wordt door een aangenaam en verrassend plot, nice!

1 thought on “Linwood Barclay – Een tik op het raam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *