Algemeen1 januari 2016

4

Thriller top 3 van 2015

Dat ik graag thrillers lees zal niet verrassend zijn voor jullie. Afgelopen jaar heb ik weer aardig wat thrillers gelezen: bijna de helft van mijn totaal aantal gelezen boeken. Hoog tijd om een top drie samen te stellen. En ik kan je vertellen; dit was geen makkelijke opgave.

Top3-2011
armenbabyan.com

Mijn voorkeur gaat over het algemeen uit naar Scandinavische auteurs zoals Indridason, Läckberg. Mankell etc. Maar ook thrillers uit andere landen kunnen mij goed bekoren. Het afgelopen jaar heb ik veel goede thrillers gelezen, zoals bijvoorbeeld Sneeuwwitje moet sterven van Nele Neuhaus, Dankbare dood van Peter Robinson en het nieuwste boek van mijn favoriete personage Reacher, Daag me uit van Lee Child. Maar wat zijn de beste thrillers die ik afgelopen jaar gelezen heb? Na een tijdje wikken en wegen kom ik op deze top 3 uit:

1. Leven of dood van Michael Robotham

In september zei ik het al ‘Leven of dood is de beste thriller die ik dit jaar gelezen heb‘ en dit nog steeds zo! Ik ben zo enthousiast over dit boek, want Leven of dood is alles behalve een standaard thriller. Robotham heeft er zoveel gevoel in verwerkt dat het naast de heksenjacht op de voortvluchtige Audie Palmer ook nog ontzettend op je gevoel inspeelt. Zo zat ik op sommige momenten met tranen in mijn ogen te lezen.

Maar het verhaal is niet alleen gevoelig, ook wordt het verhaal door intriges, geweld en ontvoering spannend en onheilspellend. Ga het lezen mensen!

2. Ik ben Pelgrim van Terry Hayes

Een hele dikke pil, maar ik vond het zo jammer dat ik het boek uit had. Van iedere pagina heb ik genoten door het spannende verhaal over spion Pelgrim die jacht maakt op Saraceen; een terrorist die haast onzichtbaar lijkt en daardoor ongrijpbaar is.

De druk neemt toe, want de dreiging lijkt steeds dichterbij te komen. Kan Pelgrim duizenden, dan wel miljoenen levens redden?  Terry Hayes heeft met deze thriller een prachtig debuut geschreven. Het is een thriller met een hoog James Bond-gehalte, zonder de ‘shaken-not stirred’ maar wel eentje om je vingers bij af te likken.

3. Ik reis alleen van Samuel Bjørk

Het lichaam van een klein meisje, aangekleed als een pop met een briefje ‘Ik reis alleen’. Dit is de opening van het boek en de onheilspellende toon is meteen gezet. Er is een seriemoordenaar actief waarop Holger Munch en zijn team jacht maakt. Tegelijkertijd siddert er iets bij een christelijke sekte die diep in het bos wonen.

Het verhaal dat vernuftig in elkaar steekt, erg knap gedaan voor een thrillerdebuut! Ook de excentrieke personages waaraan  Bjørk een eigen schwung aan heeft gegeven zorgt voor een thriller die je niet kan laten liggen.

Natuurlijk heb ik het afgelopen jaar niet alleen thrillers gelezen. Volgende week zal ik mij top 3 van romans/literatuur bekend maken. Gelukkig heb ik nog even tijd om een keuze te maken ;-)

Wat waren jouw beste thrillers die je afgelopen jaar hebt gelezen? 

4 thoughts on “Thriller top 3 van 2015

  1. Ik reis alleen en ik ben Pelgrim wil ik ook nog graag lezen.
    Ik vond Memento van Emelie Schepp erg goed maar ook Matsya van Sterre Carron, Getekend vonnis en De Mythe van Methusalem van Jo Claes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *