Algemeen

Project ‘Read the world’

Reizen is (of was) misschien wel naast lezen één van mijn leukste bezigheden. Sinds de komst van onze zoon maken we geen verre reizen meer zoals naar Nicaragua, Namibië of Cambodja. Nee, nu strijken we neer in Lauwersoog en de Eifel.

Maar dit houdt niet in dat mijn interesse op dit vlak er niet meer is. Geïnspireerd door Lalagè start ik dit nieuwe jaar een nieuw project met als doel om uit ieder land op de wereld een boek te lezen dat geschreven is door een auteur die in het desbetreffende land afkomstig is. Het is een behoorlijk groot project, aangezien er op de wereld momenteel 195 landen bestaan!

Natuurlijk heb ik in het verleden geregeld boeken gelezen uit verre landen, zoals boeken van Allende, Osorio, Indridason en Nabokov, maar ik begin heerlijk opnieuw. Wat mij vooral een uitdaging lijkt om uit de kleinere, onbekende landen een goed boek te vinden maar ook weer eens een boek te lezen uit een land waar wij ooit zijn geweest. We hebben namelijk vele mooie landen mogen bezoeken zoals te zien is in onderstaande afbeelding.  20151226 Leesreis

Er zijn nog zoveel meer mooie plekken op de wereld te ontdekken en en stiekem kan ik niet wachten totdat zoonlief wat ouder is en met ons mee op reis kan (en de reis bewuster meemaakt). Op dit moment is hij gelukkiger met een vakantie aan de Noordzee dan dat we hem meezeulen in een rondreis door het droge Afrika ;-)

Iedere tweede maandag van de maand bespreek ik een boek dat bij dit project hoort. Het totaaloverzicht houd ik bij op de daarvoor bestemde pagina. Nu nog beslissen met welk boek uit welk land ik de aftrap ga doen! Heb jij tips of suggesties? Ik hoor het graag!

25 thoughts on “Project ‘Read the world’

 1. Mooie boekenreis toegewenst! Ik zag gisteren nog een verhaal van een moeder die met haar tweejarige een avontuurlijke reis maakte in Italie met een landrover. Wie weet kun je weer eerder op pad dan je denkt, maar ik herken het wel hoor met kleine kinderen dichter bij huis blijven.

 2. Leuke challenge! Lees je ook Engels? Dan wordt het een stuk eenvoudiger.

  Zo’n kleine vindt een schepje en emmertje aan het strand al heel erg leuk. Dus als het om hem gaat, kun je net zo goed in de buurt blijven. Maar als je zelf iets meer van de wereld wilt zien, kan dat denk ik ook best. Alleen is het wel meer geregel.

  1. Momenteel lees ik weinig Engelse boeken, maar ik denk niet dat ik straks daar aan ontkom! Ach, als de kleine plezier heeft, heb ik het ook. Dat heb ik er gerust voor over ;-)

 3. Leuk project, zo kom je misschien meteen op ideeën voor als je zoon groot genoeg is. Je weet misschien dat ik alleen Nederlandse literatuur lees, maar als ik zo’n project zou beginnen, dan denk ik aan IJsland. Schijnt veel schrijvers te hebben, maar ik lees zelden een recensie over een boek van daar. Veel plezier in elk geval!

  1. Een van mijn favoriete auteurs is uit IJsland afkomstig, namelijk Indridason! Hij schrijft alleen geen literatuur dus daarom zal hij je niet bekend voor komen.

 4. Wat een gaaf idee! Als je een goed boek van Curacaose schrijver zoekt, kan ik Dubbelspel van Martinius Arion aanbevelen. En uit Nigeria Amerikah. Heel veel plezier! Ik verhrug me nu al om je boek aanbevelingen tr lezen.

 5. Leuk dat je dit gaat doen Sue! Een van mijn favoriete boeken aller tijden is ‘Een zondag aan het zwembad in Kigali’ van Gil Courtemanche. Dit speelt zich af in, je raadt het al, Kigali (Rwanda). De auteur komt daar alleen niet vandaan geloof ik. Ik weet niet of dat voor jou een bezwaar is in het project.

 6. Pingback: Nieuw leesvoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *