Romans en literatuur

Wat ik weet van Julie Berry

Geregeld lees ik uiteenlopende recensies van mijn medebloggers. De boeken die ik zelf een keer wil lezen sla ik op onder mijn profiel op Bloglovin en de boeken die ik héél graag wil lezen, schrijf ik op in een boekje. Ooit heb ik dit laatste ook gedaan voor Wat ik weet van Julie Berry.

Watikweet_LR

Judith is een jonge vrouw. Een opmerkelijk jonge vrouw kun je wel stellen. Ze is namelijk op klaarlichte dag uit haar dorpje, het kolonistenstadje Roswell Station, verdwenen. Niemand weet waar ze is tot ze twee jaar later op een dag onverwachts weer terugkomt. Ze blijkt ontvoerd te zijn, maar kan verder niets vertellen omdat haar tong is uitgesneden.

Het, in eerste instantie, warme welkom van haar moeder verandert al snel in afkeer. Ze verbiedt het haar dochter om ooit nog eens te praten. Het is niet makkelijk voor Judith want ondanks dat haar moeder haar veracht is er meer veranderd. Haar lieve vader is overleden en ook haar grote liefde Lucas blijkt voor een ander mooi meisje te zijn gevallen. Iedereen in het dorpje beschouwt haar als dom en achterlijk. Haar stilzwijgen is een wederzijds geaccepteerd fenomeen.

Van de een op andere dag besluit Judith voor zichzelf op te komen. Iets waar niet iedereen even blij mee is, omdat Judith dingen weet die ze niet mag zeggen.

Wat ik weet begint even verwarrend, want het ‘woord’ is aan Judith. Het woord dat ze richt aan haar grote liefde Lucas. Het zijn kleine kattebelletjes afgewisseld met lange berichten. Judith vertelt hoe eenzaam en verdrietig zij is. Buitengesloten worden door de gemeenschap is één ding, maar dan ook nog verstoten worden door je eigen moeder om iets waar je zelf niets aan kan doen. Het is treurig om te lezen hoe Judith haar eigen plekje binnen, of eerder aan de rand van, deze gemeenschap heeft veroverd.

Wat is het precies wat Judith heeft meegemaakt? In het begin blijft het nogal vaag, maar beetje bij beetje wordt de waarheid blootgelegd. De spanning neemt toe en het blijkt dat Roswell Station een dorpje te zijn met allerlei intriges, verraad en geheimen.

Wat ik weet is verrassend en de manier waarop Berry Judith het woord geeft versterkt dit verhaal alleen maar. Het is een knappe prestatie om zo’n uniek personage neer te zetten en deze te laten ontwikkelen tot een ijzersterke jonge vrouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *