Prentenboeken13 december 2015

0

De vuurtoren van Koos Meinderts en Annette Fienieg

Koos Meinderts is een Nederlandse schrijver die meer dan vijftig titels, vooral kinderboeken, heeft geschreven. De kinderboeken zijn vaak geïllustreerd door zijn vrouw Annette Fienieg. Zijn boek Vuurtoren leende ik onlangs bij de bibliotheek. 
IMG_2445

Oma is oud, maar de vuurtoren is ouder, veel ouder. De vuurtoren stond er al toen oma nog een klein meisje was. Uit haar slaapkamerraam keek ze vaak naar het licht van de vuurtoren en droomde dan dat zij ooit daar mocht wonen.

Op het dansfeest ontmoet ze haar grote liefde Jonas, de zoon van de vuurtorenwachter. Ze trouwen, krijgen een zoon en wonen gelukkig en gezond in de vuurtoren. Haar zoon doet vervolgens hetzelfde. Op het dansfeest ontmoet hij de vrouw van zijn dromen, ze trouwen en krijgen een zoontje. Het enige wat zij anders doen is dat zij hun zoontje Jonas achter laten bij oma en de wijde wereld in trekken.

Oma zorgt voor kleine Jonas alsof het haar eigen zoon was. Ze leert hem alles wat hij moet leren om vuurtorenwachter te zijn. Wanneer oma haar taken niet meer uit kan voeren, neemt Jonas het stokje over en verzorgt zijn oma tot het moment dat haar leven in de vuurtoren er op zit.

Eb en vloed en eb en vloed

zoals het gaat

zo is het goed

Vuurtoren is een verhaal waarin veel herhaling in voorkomt, voor kinderen iets plezierig omdat het voor herkenbaarheid zorgt. Maar eigenlijk vond ik zelf het verhaal erg bizar. Ik bleef mij verbazen over die ene gebeurtenis. Dat de zoon van oma zijn zoon (dus haar kleinzoon) bij haar achterlaat om met zijn kersverse vrouw de wijde wereld in te trekken. Wie doet dit in vredesnaam? Ik vond het helemaal niet leuk meer om te lezen, maar ik had juist medelijden met kleine Jonas die nooit zijn ouders zou leren kennen.

Misschien denk ik er, als volwassene, te veel bij na en ik kan niet goed beoordelen hoe kinderen hier op reageren. Maar ondanks de mooie illustraties en de fijne verhalende schrijfstijl vind ik het een vreemd verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *