Spanning

Sneeuwwitje moet sterven van Nele Neuhaus

Nele Neuhaus is een Duitse schrijfster die aanvankelijk aan boeken in eigen beheer uitgaf, maar wiens boeken inmiddels internationaal vertaald zijn. Ik las eerder een roman van haar hand en de thriller Leven en de doden. Over geen van deze twee boeken was ik lyrisch, maar Sneeuwwitje moet sterven heeft mij aangenaam verrast! 

sneeuwwitje moet sterven

Tobias Sartorius wordt na tien jaar gevangenisstraf vrijgelaten en keert terug naar zijn geboortedorp Altenhain. Ogenschijnlijk is er niets veranderd, maar na zijn veroordeling op de moord op twee meisjes uit hetzelfde dorp is niets meer hetzelfde.

Het gezin Sartorius is onder de maatschappelijke druk bezweken en zijn financieel en emotioneel ten gronde gericht. Op het moment dat Tobias weer terugkeert wordt het hem duidelijk gemaakt dat hij niet welkom is. Tobias trekt zich echter niets van de gemeenschap aan en probeert met zijn oude vader het leven weer op te pakken. Maar het is niet alleen Tobias die een voet in de hechte gemeenschap zet. Ook de politie is genoodzaakt diverse bezoekjes af te leggen, want de vondst van een menselijk skelet en de val van een vrouw van een voetgangersbrug leiden regelrecht naar Altenhain.

Hoofdcommissaris Oliver Bodenstein en rechercheur Pia Kirchoff onderzoeken de twee zaken. Al snel zien ze aanknopingspunten tussen de twee nieuwe zaken en de moord op de meisjes waar Tobias voor veroordeeld is. Wanneer de geschiedenis zich schijnt te herhalen, neemt de druk toe. Wat heeft het grimmige dorpje Altenhain te verbergen?

Sneeuwwitje moet sterven is niet te vergelijken met de andere boeken die ik van Nele Neuhaus heb gelezen. In het begin is het wat verwarrend door de hoeveelheid personages, maar wanneer je met de personages en de schrijstijl van Neuhaus bekend bent, is dit geen probleem meer.

Altenhain is een grimmig dorpje waarin bewoners veel van elkaar afhankelijk zijn. Het is onduidelijk hoe dit in elkaar steekt en Neuhaus weet de absurde afspraken en intriges op te stapelen en tot uiting te laten komen in een spetterend plot. Het is een echt who dunnit dat laag voor laag wordt afgepeld tot de plot. Je weet in welke richting je moet zoeken, maar het blijft spannend totdat je definitief leest hoe de vork  in de steel zit.

Door de goed opgebouwde spanning, de goede beschrijvingen van de personages maar ook van het dorp zorgt er voor dat de sterke verhaallijn perfect wordt aangevuld. Eindelijk weet ik waarom zoveel mensen fan zijn van de boeken van Neuhaus.

2 thoughts on “Sneeuwwitje moet sterven van Nele Neuhaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *