Romans en literatuur

Lieveling van Kim van Kooten

Kim van Kooten is actrice en schrijver. Zij speelde bijvoorbeeld in Phileine Zegt Sorry, Hollands Hoop en Onder Het Hart. Onlangs is haar debuutroman uitgekomen; Lieveling. Een ingrijpende roman over misbruik dat gebaseerd is op het verhaal van Pauline Barendregt

omslag-lieveling-kim-van-kooten

De vijfjarige Puck verhuist samen met haar moeder van een oud klein appartementje naar een grote villa. Haar moeder heeft namelijk een nieuwe vriend; eentje die rijk is.

Ondanks de vele cadeautjes en luxe wordt het al snel duidelijk dat haar nieuwe papa er vreemde handelingen op nahoudt. Hij houdt van structuur en wast op drie vaste dagen haar haren. Iedere zondagochtend moet Puck naakt op de foto om haar groei vast te leggen en wanneer hij haar afdroogt gebruikt hij geen handdoek maar zijn handen.

Papa tilt me uit bad en droogt me af met zijn handen. Zo kan hij mijn lijf goed onderzoeken. Ik hoop maar dat het hem op een dag helemaal duidelijk is. Dan weet hij alles. Maar er valt steeds weer iets nieuws te ontdekken, zegt papa.

Na een tijdje moet Puck ook vaker aan hem zitten en het gaat van kwaad tot erger. Haar moeder schenkt geen aandacht aan haar, maar denkt alleen aan zichzelf. Haar prioriteit is haar eigen geluk en wat andere mensen van haar vinden. De rijkdom die ze door haar vriend heeft verkregen is een fijne aanvulling.

Door haar afstandelijke houding tegenover Puck kan ‘haar vader’ zijn eigen gang gaan. Puck groeit op als een beschadigd meisje; er is niemand die haar helpt. Ze ondergaat het misbruik, maar verhongert zichzelf om niet toe te geven aan haar gevoelens. Soms verstopt ze zich wanneer haar vader haar zoekt, maar ze kan niet verdwijnen. Is Puck sterk genoeg om onder de druk van haar vader voor zichzelf te kiezen?

Wat een verschrikkelijk heftig boek is Lieveling. De lieve Puck vertelt het verhaal op een dergelijke indringende, maar ook kinderlijke wijze, waardoor je enorm geraakt wordt. In het begin, wanneer ze nog maar vijf jaar oud is, is ze nog zo onschuldig en ziet geen kwaad in de handelingen die ze moet ondergaan. Wanneer ze ouder is, begrijpt ze dat het niet normaal is wat haar vader doet. Het maakt haar kapot.

Het verhaal zou luchtig moeten zijn, maar ondanks de excentrieke personages van Puck haar moeder en oma kon er bij mij geen lachje vanaf. Ik vond het juist erg triest om te lezen hoe een moeder met haar dochter omgaat. In het begin zijn de uitspraken van oma Crooswijk inderdaad erg luchtig en een fijne afwisseling. Later in het verhaal begon het een beetje tegen te staan, juist omdat het voor mij momenten waren die ik graag meer serieuzer had willen zien.

Het verloop van de verhaallijn is opmerkelijk te noemen. Hoe rustig en eenvoudig het verhaal wordt verteld, verandert als donderslag bij heldere hemel. Ineens is er actie, een domme actie dat niet het gevolg heeft wat men in gedachten had. De ontwikkelingen in het verhaal wisselen zich in snel tempo af, maar daardoor wordt het betrokken gevoel dat je als lezer hebt steeds minder. Het voelt te onrealistisch; het is teveel ‘opgesmukt’.

De plot moest ik drie keer lezen voordat ik het überhaupt kon geloven. Meer kan ik er niet over zeggen zonder iets te verklappen. Met Lieveling had ik een boek verwacht dat luchtiger zou zijn dan Lolita of Muidhond, maar het heeft mij harder geraakt dan beide boeken bij elkaar. Heel graag zou ik mijn vuist kennis willen laten maken met gezicht van Ome meneer, ofwel vader. Gevoelens als woede, verdriet en een enorme beschermingsdrang overheersten bij mij tijdens het lezen. Het is een kunde om dat te bereiken, dus chapeau!

Deze recensie is onderdeel van een blogbom die door Overamstel Uitgevers is georganiseerd. Wil je meer weten over de auteur of over het boek? Klik dan hier voor meer informatie!

4 thoughts on “Lieveling van Kim van Kooten

  1. Wat een mooie recensie, ik sluit me hier helemaal bij aan. Die moeder-dochter relatie vond ik zo erg! Er schemerde meerdere keren door dat de moeder wel iets doorhad, maar inderdaad: ze vind zichzelf en aanzien belangrijker dan het welzijn van haar dochter. Kokend bloed, ongelooflijk..
    Ik heb ook de laatste pagina’s nog een keer, en toen voor de zekerheid nog een keer, gelezen. Ik kon het gewoon niet geloven! Daarom hoop ik ook op een vervolg: zodat ik alsnog kan geloven dat het goedkomt met Puck. Want dit einde…pff…

    1. Stiekem hoop ik niet op een vervolg, i weet niet of ik het zou lezen namelijk! Volgens mij had die moeder echt wel wat in de gaten, maar blijkbaar werkt de struisvogel tactiek beter dan de confrontatie aangaan. Heftig verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *