Prentenboeken6 december 2015

1

Hé, wie zit er op de wc? van Harmen van Straaten

‘Hé, wie ziet er op de wc?’ van Harmen van Straaten hebben we onlangs bij de bibliotheek geleend. De titel en de omslag waren de redenen waarom ik het boek in eerste instantie oppakte en gelukkig doet de inhoud hier niet voor onder. Wat een hilarisch boek! 
IMG_2448

Beer moet heel erg nodig naar de wc, maar deze blijkt bezet te zijn. De deur is op slot en op zijn vragen en zijn geklop wordt niet gereageerd. Schiet nou op! Maar Beer is niet de enige die hoognodig een plas moet doen, want zijn vriendjes komen een voor een aangelopen.

Ze houden het bijna niet vol en daar is dan het verlossende geluid; er wordt een wc doorgetrokken. Een lief, klein jongetje moest een hele grote plas, zijn handjes wassen en heeft daarnaast ook eventjes zijn boek uitgelezen op de wc (haha..!)

Wat ik persoonlijk heel erg mooi vindt aan het boek is dat het verhaal in begrijpelijke rijm wordt verteld.

Giraf maakt een spagaat

Varken legt een strik in zijn staart

Olifant fluit met zijn grijze snuit

en Tijger houdt het niet meer uit.

Aap slingert heen en weer.

“Ooooooo,’ kreunen Pinguïn en Beer,

‘Nog even en het hóéft al niet meer.’

‘HÉ! Alsjeblieft, kom uit die wc!’.

De ‘noodkreten’ waarmee de dieren aangeven dat ze écht heel nodig naar de wc moeten zijn in rood weergegeven waarvoor het goed duidelijk wordt hoe groot de druk is. Samen met de kleurrijke en eenvoudige illustraties is dit boek een genot om te lezen. De verhouding illustratie/tekst is mijns inziens prima. Het geheel is een zeer grappig en vermakelijk boek geworden dat ik zeker kan aanraden. Het is een van de leukste boeken die ik heb gelezen!

In de kinderboekenweek van dit jaar las ik ook Fien vindt het uit van Harmen van Straaten. Klik hier om deze bespreking te lezen.

Adviesleeftijd is vanaf 4 jaar.

1 thought on “Hé, wie zit er op de wc? van Harmen van Straaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *