Prentenboeken15 december 2015

2

Een wereld voor Mus van Jaak Dreesen

Jaak Dreesen was vanaf 1960 journalist bij verschillende bladen. Pas op 44-jarige leeftijd debuteerde hij met een jeugdboek. Inmiddels heeft hij er aardig wat op zijn naam staan. Waaronder Wereld voor Mus dat geïllustreerd is door Benjamin Leroy.  

1001004006847367

Mus woont in een grote boom. Hij is sterk, slim en hij kan de hele wereld aan. Hij kent geen angst en de wereld lacht hem toe. Wanneer het donker wordt heeft Mus het koud en opeens hoort hij een raar geluid. Bij dat geluid hoort iets groots en zwart. Iets wat Mus niet bekend voor komt.

Mus wordt een beetje bang, maar dat is echt nergens voor nodig want Kraai is heel lief. Hij deelt zelfs een stukje brood met hem terwijl Kraai toch echt wat eerder bij het broodje was.

Kraai gaat weer op pad terwijl ze het juist zo gezellig met elkaar hebben. Mus besluit met hem mee te gaan en weer is het Kraai die zijn kleine vriendje op weg helpt. Zo vliegt hij wat langzamer zodat Mus hem niet kwijtraakt en ook mag Mus in zijn nestje uitrusten. Ze zijn echte vrienden!

De wereld van Mus blijkt toch een stukje kleiner te zijn dan hij had verwacht. Kraai laat hem meer zien, zo vliegen ze naar het bos waar Kraai woont en ze vliegen naar de zee. Mus ziet voor het eerst golven. Mus is onder de indruk, maar ook een beetje moe door alle indrukken. Lief als Kraai is, vliegt hij samen met Mus naar zijn nestje om te gaan slapen.

Na het dichtslaan van de laatste pagina moest ik eigenlijk meteen een beetje denken aan De reis van Raaf en Papegaai van Lefébure. Het komt een beetje op hetzelfde neer.

In het begin is Kraai een beetje duister weergegeven. De illustraties passen goed bij het verhaal, want op de eerste pagina’s is veel zwart gebruikt om de spanning door te voeren. Daarna zijn er subtielere, warme kleuren gebruikt. Rustig en afwisselend. Zo kunnen de illustraties groot zijn, maar ook simplistisch (bijvoorbeeld twee veertjes op een pagina).

9789058385703_prent03De tekst op een pagina is wat langer dan ik had verwacht, maar bij het voorlezen is het prima. Soms is de tekst wel wat lastig, maar je kunt als voorlezer natuurlijk ook een beetje je eigen woorden gebruiken.

Adviesleeftijd 5 jaar.

2 thoughts on “Een wereld voor Mus van Jaak Dreesen

  1. Of het andere verhaal lijkt juist op dit verhaal ;-)
    Het is niet dat ze erg veel op elkaar lijken, maar er komen wel bepaalde dingen overeen. Is niet altijd erg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *