De boekenkast van...

De boekenkast van… Jenny!

Ben je ook altijd benieuwd hoe de boekenkasten bij anderen er uit zien? Als het buiten donker is, kijk je dan ook altijd stiekem bij mensen naar binnen? In deze rubriek ‘De boekenkast van..‘ kan je ongegeneerd vanuit je luie stoel naar de boekenkasten van iemand kijken. En als kers op de slagroom wordt er ook nog iets over verteld! IMG_0976

In deze heuse kerstspecial laat collega boekenblogster Jenny haar boekenkasten zien. Jenny is superactief in boekenblogland, want ze maakt deel uit van het team Bookdetectives en heeft dit jaar mede de Ik lees Nederlands uitdaging georganiseerd. Ben je benieuwd naar haar boekenkasten? Lees en kijk dan verder.

Ik ben Jenny Krens, 31 jaar en woon samen in het bruisende Den Haag. Ik ben realisatiemanager bij de LOI. Ik zorg samen met mijn team van freelancers dat we mooie opleidingen realiseren.

Wat voor invloed heeft lezen op jouw leven?  

Lezen is ontzettend belangrijk voor mij. Niet alleen geeft het mij ontspanning, maar vind ik het ook erg fijn om er over te bloggen. Sinds mijn nieuwe baan moet ik er rekening mee houden dat ik minder tijd heb om te lezen en om te bloggen. Dat vind ik erg moeilijk en moet ik vaker nee zeggen en doe ik veel langer over een boek. Mijn reistijd met de trein is van 80 minuten per dag naar 20 minuten per dag. Daarnaast is staand lezen in de trein een uitdaging, dus kan ik alleen ’s avonds en in het weekend lezen. Dat gaat helaas niet zo snel allemaal als ik zou willen, dus ik zit een beetje in een afkickfase.

Wat is de verhouding van digitaal lezen ten opzichte van het lezen van papieren boeken?  

Ik lees 90% papieren boeken. Toch ben ik ook erg blij met mijn ereader. Daarop lees ik net zo makkelijk en soms zelfs sneller. Er gaat echter niets boven een echt boek. De geur, het bladeren, de mooie kaft die je kunt voelen en bekijken.

Op welke wijze heb je de boekenkast(en) ingedeeld en waarom?  

IMG_0977

De grote kast in de woonkamer bevat alle boeken die ik al heb gelezen. Een boek mag er ook echt alleen maar in als ik het heb gelezen en ik er een recensie over heb geschreven. Klinkt dat raar? Deze boeken staan  heel saai op alfabet. Ooit had ik het op kleur, wat erg leuk staat, maar je kunt dus niets meer terugvinden. Series hebben bijvoorbeeld niet altijd dezelfde kleur kaft en probeer dan je serie maar eens bij elkaar te zoeken. Zoals je kunt zien zijn het niet alleen romans, maar ook kookboeken of non-fictieboeken staan er in.

Mijn vriend heeft een tijdje geleden een enorme wandkast ontworpen in onze ‘werkkamer’, die we helemaal zelf hebben bewerkt, geschilderd en in elkaar gezet. In die kamer kunnen we rustig computeren, studeren, of lekker lezen. In de kast heb ik heel lief mijn eigen boekenhoekje gekregen. Daar staan alle boeken die ik nog moet lezen (twee rijen dik). Ik heb de boeken ingedeeld in een plankje Nederlandse boeken (in het kader van ‘Ik lees Nederlands’), een plankje met buitenlandse auteurs en een plankje met hele dunne boeken (voor mijn dunne-boeken-lees-parade) met daarbij boeken die ik spontaan van uitgeverijen heb gekregen.

IMG_0969 (1)

Op mijn nachtkastje ligt een stapel die ik moet lezen en dat zijn vaak recensieboeken, of boeken die ik van iemand heb geleend, maar ook boeken uit mijn eigen collectie die ik nu echt eens MOET lezen. Zoals het boek van Hendrik Groen.

IMG_0970

En dan heb ik nog een klein stukje Billykast met boeken die ik helaas nog niet kwijt kon in onze nieuwe kast in de werkkamer. Dat is uiteindelijk wel de bedoeling.

IMG_0954

Wel genre lees je het liefst?  

Literatuur, romans en thrillers lees ik het liefst. Graag wissel ik die af omdat zware literatuur soms iets meer tijd en energie kost dan een lekkere roman.

Waar ben je het meeste trots op?  

Onze nieuwe kast en de mooie boeken die daar in staan die nog mag lezen. Maar ook al die pareltjes in de woonkamer.

Wat zijn de mooiste boeken in jouw kast?  

In de grote kast in de woonkamer staan alleen maar de mooie boeken. Eens in de zoveel tijd als de kast weer uit zijn voegen barst selecteer ik de boeken die mogen blijven. De rest geef ik weg. De mooiste boeken blijven dus steeds over.

Wat is de grootste miskoop geweest?  

Dat is de hele reeks van vijftig-tinten grijs en het vervolg grey. Ik kan nu wel meepraten bij het koffiezet-apparaat op het werk, maar uiteindelijk stelt het allemaal niet zo heel erg veel voor. Soms koop ik wel eens een boek die ik minder leuk vind, maar dan geef ik hem weg. Er is altijd wel iemand die het boek wel kan waarderen.

Wat is het oudste boek in jouw boekenkast en hoe kom je hier aan?  IMG_0979Dat is een boekenweekgeschenk uit 1954. Ik vond het boekje toen we mijn oma gingen verhuizen naar het verzorgingshuis. Ik zou het niet snel gaan lezen, maar ik koester het wel. Ik vermoed dat het via mijn opa in huis gekomen. Mijn oma las nooit, maar mijn opa wel. Helaas kan ik hun er niets meer over vragen.

Aan welk boek heb je de mooiste herinneringen?  

Jeetje, dat zijn wel een aantal boeken. Onder anderen de serie van Harry Potter. Die heb ik verslonden op de middelbare school. Ik was zo’n fan dat ik de laatste drie delen zelfs in het Engels heb gelezen, want die was natuurlijk eerder uit dan de Nederlandse vertaling. Nu lees ik nooit meer in het Engels, want het gaat mij te traag.

Het boek van Eva Kelder, ´Het leek stiller dan het was´ is ook een boek met mooie herinneringen. Het boek deed mij persoonlijk heel erg veel en het was erg gaaf om Eva Kelder te mogen ontmoeten. Door te praten over het boek met de auteur gaf dat voor mij een diepere laag aan het boek. Nog meer puzzelstukjes vallen dan op zijn plek.

Rode sneeuw in december van Simone van der Vlugt las ik vorig jaar tijdens de kerstdagen en heeft mij erg gegrepen. Ik wist niets over de gebeurtenissen in het plaatsje wat in dit boek wordt beschreven. Het schokte mij enorm en ik weet nog dat ik even verslagen op de bank zat toen ik een bepaalde scene las.

Wat zou je willen veranderen als dit tot de mogelijkheden zou behoren?   

Dan zou ik stiekem een jaar een sabatical willen nemen en dan zou ik alleen maar willen lezen van mijn eigen stapel en daarover willen bloggen. Want mijn nog te lezen stapel begint een beetje uit de klauwen te lopen. Hoewel, je kunt natuurlijk nooit genoeg boeken hebben. Maar het lijkt mij fijn dat als je een nieuw boek koopt, dat je die meteen kunt gaan lezen, in plaatst van dat hij direct op de enorme stapel beland.

Kerst! 

Sinterklaas is net het land uit en we gaan richting de kerst. Nu ik niet meer in het reguliere onderwijs werk, heb ik geen schoolvakanties meer. Maar dit jaar heb ik mijzelf op een kleine kerstvakantie getrakteerd. Ik verheug mij op een aantal dagen lezen! Kerstboom aan, kaarsjes aan, iets lekkers in de buurt, een flinke kop thee en een goed boek. Er ligt een flink stapeltje op mijn nachtkastje, dus als ik die weg mag lezen tijdens die kerstdagen… heerlijk!

Als ik aan kerst en verhalen denk, dan denk ik aan Scrooge. Het boek van Dickens heb ik nooit gelezen, maar als kind keek ik altijd naar de film. Die maakte altijd erge indruk door de geesten die Scrooge op bezoek kreeg. Maar eigenlijk zit er een hele fijne gedachte achter. Samen delen en elkaar helpen tijdens dit soort dagen, daar krijg je veel voor terug.

Als ik kijk naar boeken van nu, dan denk ik aan Rode sneeuw in december. Ik associeer het boek met de feestdagen en niet alleen vanwege de titel, maar ook vanwege het feit dat ik het vorige jaar rond die periode las.

Onze kerstboom staat sinds een jaar of vier altijd naast de boekenkast. Ergens anders in de woonkamer past hij niet, zonder de hele boel te hoeven verbouwen. Dit jaar is hij voor het eerst van kunststof. Dat scheelt mij een hoop stress qua naalden. Blijkbaar zijn wij niet zulke goede boom-verzorgers. Iedere keer hadden we er eentje met kluit, maar we geven of teveel water of te weinig. De naalden vielen vorig jaar in de eerste week al uit en zaten dus ook tussen mijn boeken. Nu kan ik heerlijk genieten van de lampjes, de leuke decoraties en de sfeer.

Na kerst komt ook oud & nieuw, de tijd voor goede voornemens. Mijn voornemen van dit jaar is lekker blijven lezen. Het doel van 2015 (80 boeken) heb ik helaas niet gehaald door mijn nieuwe baan. Maar he, ik heb wel een hele leuke baan. Dus die doelstelling gaat naar beneden en ga ik voor 52, een boek per week dus. Qua de leesuitdaging ‘Ik lees Nederlands’ (we zoeken nog steeds een opvolger) blijf ik op 30. Dat heb ik dit jaar wel gehaald, meer is net teveel uitdaging. En het grootste doel is om minstens iedere maand 1 boek van mijn eigen stapel te lezen. Dit lijken mij drie mooie voornemens voor een prachtig 2016!


Het leesplekje op jullie werkkamer lijkt me ideaal, volgens mij kan je daar wel goed vertoeven :-) En het aantal gelezen boeken weegt totaal niet op tegen een leuke baan, want dat is volgens mij nog het allerbelangrijkste. De kortere reistijd heeft natuurlijk zijn voordelen, maar ook zeker een groot nadeel als het om lezen gaat. Bedankt voor je deelname Jenny! 

Wil jij ook een keer meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar sue@boekenz.nl

 

6 thoughts on “De boekenkast van… Jenny!

  1. Wat een gave kast in de werkkamer, met dat zitje. Verder ook heel leuk weer om te lezen en even binnen te gluren bij Jenny. En zo’n leessabbatical heb ik ook mijn wensenlijstje staan, lijkt me heerlijk :-)

  2. Ik herken me in Jenny’s woorden. Het afgelopen jaar heb ik ook veel minder tijd gehad om te lezen en bloggen, dus zo’n sabbatical zie ik ook wel zitten! En ook ik ruim de boekenkast in de huiskamer steeds opnieuw op, zodat alleen de beste boeken over blijven.

  3. Ik vond de eerste foto al mooi waar vooraan de kerstboom mee in beeld komt. Die boekenkast naar eigen ontwerp mét leeshoekje is echter helemaal fantastisch. Het leuke aan die Billy-kasten is dan weer dat ze er bij iedereen, door een persoonlijke invulling, wat anders uit zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *