Prentenboeken15 november 2015

1

Zoevende zebra van Jenni Desmond

Jenni Desmond studeerde Engels en kunstgeschiedenis en heeft daarna haar master in het illustreren van kinderboeken behaald. In haar boek Zoevende zebra gaat het over de vriendjes Zebra, Olifant en Vogel die op een bepaald moment niet met maar ook niet zonder elkaar kunnen. 

IMG_2339

Zebra, Olifant en Vogel zijn de beste vrienden voor altijd. Maar hoewel Olifant en Vogel wat rustiger zijn, is Zebra vooral erg druk en springerig. Hij is zo enthousiast dat hij af en toe weinig rekening houdt met zijn vriendjes. Op een dag is er een storm op komst waar Olifant en Vogel wat zenuwachtig voor zijn. Ze zijn erg alert en kunnen op dat moment het gezoef en gespring van de enthousiaste Zebra er niet bij hebben; ze worden er zelfs duizelig van. Ze willen niet meer met Zebra spelen.

Zebra weet niet wat hij moet doen, want zonder zijn vriendjes is het niet meer zo leuk. Gelukkig komt hij een nieuw vriendje tegen die ook graag om de boom wil zoeven en net zo springerig is als hij. Door het leuke spelletje van Zebra vergeten de nieuwe vriendjes de storm helemaal. Geen moment zijn ze bang en ze hebben onwijs veel plezier met elkaar.

Ondertussen missen Olifant en Vogel hun vriendje, zonder hem in de buurt is het toch wel erg saai en ze zijn ontzettend bang voor de storm die voorbij raast. Ohh…. het gezoef van Zebra zou een aangename afwisseling zijn!  Gelukkig komen ze Zebra weer tegen. De drie vrienden hebben elkaar gemist en besluiten weer vrienden te worden, alleen nu met zijn viertjes!

Zoevende Zebra is een vlot (hoe kan het ook anders met een zoevende zebra) boek dat kinderen kennis laat maken met het feit dat zelfs de beste vrienden soms geen trek in elkaar hebben. We zijn niet allemaal hetzelfde en op een bepaald moment (bijvoorbeeld als je bang bent) hebben sommigen behoefte aan andere dingen dan een ander. In het boek wordt het duidelijk gemaakt dat dit niet erg is en dat het altijd voor kan komen. Gelukkig komt het daarna ook weer goed en hebben de drie vrienden er zelfs een enthousiast vriendje bij.

De illustraties zijn net zo vlot als het verhaal. De zebra lijkt wel echt op een hyper zebra en zoeft van de bladzijdes af. Je proeft zijn enthousiasme en zijn teleurstelling en onbegrip wanneer Olifant en Vogel niet meer met hem willen spelen. Gelukkig is alles snel vergeten en vergeven :-)

1 thought on “Zoevende zebra van Jenni Desmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *