Spanning

Memento van Emelie Schepp

Memento is het thrillerdebuut van de Zweedse auteur Emelie Schepp. Jarenlang werkte ze als marketing- en communicatiespecialist maar was daarnaast altijd aan het schrijven. In eerste instantie heeft ze haar debuut in eigen beheer uitgegeven, maar werd al snel opgemerkt door een Zweedse uitgever die haar een contract heeft aangeboden. Memento is het eerste deel in de serie met Jana Berzelius in de hoofdrol. 

558ccb45c04604.99866550

Jana Berzelius is openbaar aanklager en leidt het onderzoek naar de moord op Hans Juhlén die een hoge functie bekleedde bij de Immigratiedienst. Ze probeert een steentje bij te dragen aan het oplossen van de mysterieuze zaak. Dit doet ze samen met rechercheurs Henrik Levin en Mia Bolander. Dit wordt door Mia haar niet in dank afgenomen. Mia leidt een problematisch leven en kan het niet verkroppen dat de rijke Jane door haar ouders in alles wordt ondersteund.

Henrik daarentegen kan de scherpe, accurate blik van Jana wel waarderen. De brute en onbeschofte wijze waarop Mia communiceert past niet helemaal bij zijn persoonlijkheid. Als hardwerkende vader probeert hij alle ballen in de lucht te houden en de mensen op het werk en thuis tevreden te houden. Soms ten koste van hemzelf.

Wanneer het lijk van de dader wordt gevonden, een jonge jongen met een opmerkelijke tatoeage in de nek, wordt de zaak nog complexer dan dat die al was. En bovenal; de jeugdherinneringen van Jana komen naar boven. Als jong meisje is zij geadopteerd en heeft geen herinneringen aan haar vroege kinderjaren. Welk verband heeft zij met de dader? Waar komt zij vandaan en wat is er met haar gebeurd?

Memento is een thriller met een origineel verhaal en een bijzonder hoofdpersonage. Jana is op zoek naar antwoorden over haar eigen kinderjaren, maar daarentegen ook een belangrijke schakel in de moordzaak waar zij bij betrokken is. Zij is de rechercheurs elke keer een stapje voor en door de verschillende flashbacks van Jana lees je een thriller waarbij je de antwoorden al weet voordat de rechercheurs het verband hebben gelegd.

Jana heeft als personage nog meer te bieden dan dit intrigerende eerste deel. Er is nog genoeg ruimte om dit personage in het volgende deel nog eens de sterren van de hemel te laten spelen. Maar dit geldt ook voor Mia, de onbeschofte Mia met een alcoholprobleem en een enorme schuld. Maar ook Henrik is nog niet klaar. Zijn thuissituatie, de zorg voor zijn kinderen en zijn vrouw in combinatie met de verantwoordelijkheid die hij heeft voor zijn werk gaat nog een keer voor vuurwerk zorgen. Ik ben erg benieuwd hoe deze personages zich gaan ontwikkelen.

De enige kanttekening is dat er bij ieder nieuw hoofdstuk de personages met voornaam en achternaam worden genoemd. Na een paar hoofdstukken weten we wel wie Henrik (Levin) is en wie Mia is (Bolander) is. Tenminste dat mag ik hopen ;-)
Onder de streep is Memento een zeer scherpe thriller met fijne personages en een keiharde verhaallijn over macht, geld en de duistere kant van mensen.  Ik ben erg benieuwd naar het volgende deel!


 

Deze recensie maakt onderdeel uit de blogtour die Uitgeverij De Fontein heeft georganiseerd. Benieuwd wat mijn collega boekenbloggers van deze thriller vonden? Via de onderstaande links vind je op de bijhorende data hun recensie.

1 thought on “Memento van Emelie Schepp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *