Spanning

Kijk niet om van Clare Donoghue

Nadat Clare Donoghue tien jaar bij een advocatenkantoor in Londen had gewerkt, verhuisde ze terug naar haar huis in Somerset en begon een studie om zich te richten op het schrijversvak. Kijk niet om is haar debuut; een thrillerdebuut dat zeker door de fans van Lee Child gelezen moet worden; aldus de uitgever. Als groot van de boeken van Lee Child kon ik natuurlijk niet achterblijven.

558ccb47b5fa38.68444080

Sarah Grainger is een jonge freelance fotografe die in de bloei van haar leven zou moeten zijn. Zou moeten, want helaas kan ze haar leven niet leiden zoals ze wil. Door een stalker is ze een teruggetrokken kluizenaar geworden. Sarah verlaat nauwelijks haar woning en als ze zich al wel buiten waagt is dat met een continue alertheid en gespannenheid.

Ondanks dat de politie haar bij een eerder bezoek te kennen heeft gegeven haar niet verder te kunnen helpen, besluit ze nogmaals haar beklag te doen; eigenlijk meer een laatste roep om hulp. Het is haar geluk dat haar verhaal opgemerkt wordt en bij inspecteur Lockyer op het bureau terechtkomt.

Lockyer onderzoekt op dat moment de verkrachtingen en moord op drie jongen vrouwen in Zuid-Londen. Lockyer en zijn team hebben weinig aanknopingspunten en lijken maar lastig verder te komen in alle drie de zaken. Ze weten dat ze te maken hebben met een seriemoordenaar, want er is geen twijfel mogelijk dat dit het werk is van één dader. Welke link hebben deze zaken met de stalker van Sarah? En hoeveel gevaar loopt Sarah?

De twee verhaallijnen in Kijk niet om sluiten naadloos op elkaar aan. De verschillende vertelperspectieven zorgen voor een fijne afwisseling in het verhaal, maar zorgen in het begin van het verhaal nog wat voor verwarring.  Op gegeven moment weet Donoghue de verhaallijnen vloeiender in elkaar over te laten lopen waardoor het verhaal erg prettig te lezen is. Dat de twee verhaallijnen met elkaar te maken hebben, is geen geheim. Maar wat is het verband en komt Lockyer op tijd om slachtoffers te voorkomen?

De tijdsdruk lijkt toe te nemen, want de moordenaar gunt zichzelf steeds minder rust. Lockyer zit letterlijk met de handen in het haar, maar gelukkig heeft hij een goed team dat zo goed als mogelijk de aanknopingspunten nagaat. Lockyer is een boeiend personage; een gescheiden vader van een dochter. Dat hij in het verleden geen goede echtgenoot is geweest maakt hem menselijk en echt. Ik hoop dan ook dat Kijk niet om het eerste deel in een serie zal zijn. Er is nog ruimte genoeg om dit personage verder uit te diepen.

Als echte Lee Child fan kon ik het natuurlijk niet laten om de vergelijking te maken. Kijk niet om vind ik van een heel ander soort niveau dan Lee Child in zijn serie met Jack Reacher terug laat komen. Ik mis hier de droge humor en de actiemomenten vol testosteron die ik wel in de boeken van Child terug kan vinden. Clare Donoghue moet zichzelf meer ontwikkelen; een eigen identiteit creëren en zo een plek veroveren tussen de oudgediende. Om op dit niveau te komen met een debuut moet je wel van hele goede huize komen.

Kijk niet om is een fijne thriller voor een debuut; goed opgebouwde spanning met een verrassend plot. Het verhaal is niet bijster origineel, maar door de fijne schrijfstijl is dit niet iets dat stoort. Ik ben zeer benieuwd hoe Clare Donoghue zich gaat ontwikkelen.

3 thoughts on “Kijk niet om van Clare Donoghue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *