Prentenboeken22 november 2015

3

Ik wil de maan van Jonathan Emmett en Vanessa Cabban

Het prentenboek Ik wil de maan van Jonathan Emmett met illustraties van Vanessa Cabban, is uit het Engels vertaald door Annelies Jorda. In 2003 heeft dit prentenboek de Kiekeboekprijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste peuterboek van het voorafgaande jaar. De prijs wordt uitgereikt namens alle openbare bibliotheken in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord- en Zuid Holland. 

IMG_2350

Mol kruipt uit zijn molshoop

‘Grote-grondgravers-nog-aan-toe!’

roept hij. ‘Wat is dat voor moois?’

Aan de hemel staat de maan

als een glinsterende bal.

Mol heeft nog nooit zoiets gezien.

Midden in de nacht wordt Mol wakker en kruipt uit zijn molshoop. Wanneer hij naar boven kijkt ziet hij de maan; een enorm glimding dat hij heel graag wil hebben! Hij spring en springt, maar hij kan er niet bij komen. Van al dat gespring wordt Konijn wakker die in het holletje ligt te slapen. Ze legt Mol uit dat het lijkt alsof de maan heel dichtbij is, maar eigenlijk zo ver weg is dat je het nooit kan aanraken.

Maar Konijn kan Mol niet overtuigen en al snel probeert hij iets anders om de maan te vangen. Hij probeert het zo vaak, waardoor hij naast Konijn ook Egel en Eekhoorn heeft wakker gemaakt. Van geen van hen wil hij aannemen dat hij niet bij de maan in de buurt kan komen. Het vastberaden Molletje onderneemt nog een poging; een iets gevaarlijkere poging. Hij klimt in de hoogste boom en…. valt dan naar beneden in een regenplas. Hij ziet de maan verdwijnen en wordt verdrietig. Al snel komen zijn vriendjes hem troosten en dan pas wil hij de uitleg van zijn vriendjes aannemen.

Wat is Ik wil de maan een schattig boek over een eigenwijs Molletje dat heel graag de maan aan wil raken. Het grote ‘glimding’ is voor kinderen natuurlijk erg interessant, dus het is fijn om de grappige pogingen van Mol te lezen en te bekijken. De tekst is toegankelijk en met de uitdrukking ‘Grote-grondgravers-nog-aan-toe’ weet je precies met welk karakter je te maken hebt.

De pogingen van de mol worden in een vierluik weergegeven en laten zien hoe Mol druk in de weer is om te proberen de maan te pakken. Dezelfde maan die een zachte gloed brengt op de bomen, de dieren en het landschap. Erg mooi gedaan, want op deze manier zijn de illustraties sfeervol en zacht en is het geen duistere en donkere nacht.

De uitdrukkingen van Egel, Eekhoorn en Konijn zijn ook gedetailleerd. Je ziet bijvoorbeeld dat Konijn erg moe is en Eekhoorn bang. Ik wil de maan is een prachtig prentenboek voor kinderen vanaf drie jaar.

Klik hier voor het juryrapport van de Kiekeboeprijs!

3 thoughts on “Ik wil de maan van Jonathan Emmett en Vanessa Cabban

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *