Prentenboeken18 november 2015

1

De verhalenmachine van Tom McLaughlin

Van de bibliotheek hebben wij De verhalenmachine van de Amerikaanse auteur Tom McLaughin geleend. Het gaat over een jongetje dat een machine vindt waarmee hij verhalen kan maken.

IMG_2333

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden…
Thomas heeft een machine gevonden. Hij doet geen bliep of zoemmm! Hij heeft geen aan/uitknop. Er zitten geen knipperlampjes aan. Maar hij MAAKT letters.
En, zo ontdekt Thomas, letters vormen plaatjes en plaatjes maken een verhaal.
Heeft Thomas een verhalenmachine gevonden?

Thomas vindt op een dag een machine. Een rare machine zonder aan/uit knop. Het is een heuse schat en na een tijdje komt hij erachter dat deze machine verhalen kan maken. De machine maakt namelijk letters die uiteindelijk woorden vormen. Thomas is alleen nog niet zo goed met letters, maar hij komt erachter dat deze mysterieuze machine ook plaatjes kan maken!

Enthousiast gaat Thomas aan de slag en maakt steeds meer verhalen. Hij is niet te stoppen! De machine kan zoveel verhalen niet aan en gaat stuk tot groot verdriet van Thomas. Hoe kan hij nu zijn verhalen maken? Uiteraard vindt Thomas hier wel een oplossing voor, zodat duidelijk wordt dat je veel creatiever bent dan je wellicht zelf denkt.

De illustraties zijn groot (en druk), maar beeld wel goed uit dat Thomas ontzettend veel verhalen aan het maken is dus het past wel goed bij het verhaal. Ij vond het alleen jammer dat ze niet zo heel kleurrijk zijn. Persoonlijk houd ik daar wel van in kinderboeken. Maar goed, ik ben dan ook niet de doelgroep ;-)

De Verhalenmachine is geen lastig verhaal om te begrijpen, spreekt tot de verbeelding en laat kinderen beseffen dat ze meer kunnen dan ze denken. Adviesleeftijd >4 jaar.

1 thought on “De verhalenmachine van Tom McLaughlin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *