Romans en literatuur

De bijbel voor ongelovigen II (De uittocht en intocht) van Guus Kuijer

Guus Kuijer is begonnen met het schrijven van de serie De Bijbel voor ongelovigen omdat hij mensen Bijbelkennis wil bijbrengen. De Bijbel is een fascinerend boek, maar wie niet gelooft, leest het niet. En dat is zonde, want het bevat de allermooiste verhalen uit de wereldliteratuur. Van het eerste deel, Genesis, was ik zo gecharmeerd dat ik meteen deel twee had gekocht; De uittocht en de intocht.

Het eerste deel van de serie ging over Genesis. Het tweede deel omvat zes boeken en het begint met het indrukwekkende verhaal van de dochter van de farao; Isis. Egypte, onder leiding van de machtige farao, onderdrukt op een zeer hardhandige wijze de Hebreeën in Egypte. Zo laat de farao alle pasgeboren jongetjes verdrinken in de Nijl om zo het volk klein te houden. Wanneer Isis op een dag in het riet een klein jongetje vindt kan ze het niet over haar hart verdragen het jongetje te laten verdrinken.

Dit is het begin van een kanteling in de geschiedenis. De biologische moeder (Jochebed) van het jongetje, dat Moshé (Mozes) heet, vertelt Isis de geschiedenis van haar volk en ontwikkelt door de jaren een steeds grotere vertrouwensband op met Isis. De eerste scheuren in de ogenschijnlijke mooie wereld van Isis ontstaan; op een gegeven moment kan ze haar eigen volk  niet meer begrijpen en niet meer trouw zijn aan haar farao. Uiteindelijk bekeert zij zich tot de God van haar ‘zoon’. Wanneer Mozes volwassenen is, leidt hij het gevecht tegen de onderdrukking, maar de farao geeft zich niet zomaar gewonnen. Zelfs de tien plagen kunnen hem niet overtuigen. Over koppigheid gesproken..

Uiteindelijk vluchten de Hebreeën door de woestijn op weg naar het Beloofde Land; Kanaän . De weg naar het Beloofde Land is gevaarlijk en kunnen ze niet zonder tegenslag afleggen. Wanneer Mozes zijn volk door de woestijn leidt op weg naar het Beloofde Land komen zij allerlei andere volkeren tegen en daarmee ook andere verleidingen. Ieder volk aanbidt zijn eigen God en het is belangrijk om trouw te blijven aan je eigen God. De verleidingen zijn echter voor sommigen té groot en de onderdrukking van Egypte is niet de enige gevaar waaraan het volk blootgesteld zal worden.

Ook dit deel in de serie leest plezierig. De tien plagen van Egypte komen uitgebreid aan bod en Kuijer beschrijft op beeldende wijze hoe het volk deze plagen moest ondergaan. De wreedheid van de onderdrukking, het verdriet en de hoop van de Hebreeën is met gevoel en op bijzondere wijze beschreven.

Kuijer heeft de personages op een levendige manier op papier gezet, wellicht hier en daar wat aangedikt waardoor het waarschijnlijk niet helemaal overeenkomt met het verhaal zoals het in de Bijbel wordt beschreven. Voor mij is dit geen probleem, ik lees deze serie voor mijn vermaak en om er ook nog een beetje wat van op te steken.  Hoewel ik dit deel minder vlot vond lezen dan het eerste deel, kijk ik nog zeker uit naar naar deel drie; Saul, David, Samuel en Ruth!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *