Prentenboeken10 november 2015

0

Cadeautje van Anneke Scholtens

Anneke Scholtens schrijft uiteenlopende boeken voor kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar. Onlangs kocht ik het boek Cadeautje van deze schrijfster. De voorkant laat een klein meisje zien dat een raar pakketje in haar handen heeft. Zou dit het cadeautje zijn waar de titel naar verwijst?

cadeautje

Hannah is helemaal omgekleed om doktertje te gaan spelen met een van haar ouders. Maar haar ouders zijn druk. Morgen is het feest van tante Jet en haar moeder moet nog een jurk maken en haar vader bereidt een toespraak voor. Teleurgesteld trekt Hannah haar verpleegstersuniform uit en gaat boos en gefrustreerd op zoek naar iets om mee te spelen.

Wanneer ze een mooi rood glimmend papiertje ziet liggen, natúúrlijk voor het feest van tante Jet, maakt ze er een propje van. Beetje bij beetje vindt Jet steeds meer papiertjes en spulletjes die ook tot een propje gemaakt kunnen worden en met plakband wordt er een heus pakket gemaakt. De fantasie van Hannah wordt groter en groter en de prop heeft steeds meer honger. Hij heeft zin in een lippenstift, een slipper en zelfs Eendje moet er aan geloven. Het gaat goed totdat de kat haar creatie sloopt. Hannah barst in huilen uit en op dat moment hebben haar ouders volop aandacht voor haar. Met een pleistertje en een doekje komt alles weer goed!

Cadeautje is een heerlijk vlot verhaal waarin je kan lezen hoe Hannah een beetje baldadig is nadat haar ouders haar hebben teleurgesteld. Ondeugend, maar toch ook aandoenlijk én daarentegen ook actueel. Hoe vaak komt het niet voor dat je zelf geen tijd hebt om te spelen omdat je een bepaalde deadline hebt? Kinderen gaan dan op zoek naar iets anders, vaak iets waarmee ze de aandacht van hun ouders toch weten te vangen.

De illustraties van Len Munnik zijn groot en in grote lijnen op papier gezet. Bepaalde uitdrukkingen zijn naar voren gehaald, zodat het extra duidelijk wordt hoe Hannah zich voelt (bijvoorbeeld de grote rode ogen wanneer de kat haar creatie vernield). Een grappig, herkenbaar en leuk (voor)leesboek voor kinderen van ongeveer 4 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *