Prentenboeken25 november 2015

0

Bo is niet verliefd van Geert de Kockere en Tineke van Hemeldonck

Bo is niet verliefd is een boek in de reeks van Varkentje Bo; een reeks over kleine en grote emoties die herkenbaar zijn voor jonge kinderen. De reeks is geschreven door Geert de Kockere met illustraties van Tineke van Hemeldonck.

IMG_2356

Varkentje Bo zegt dat hij niet verliefd is op Fee. Niet eens een beetje! Maar wanneer hij haar uit het water haalt en samen met haar de dag doorbrengt, moet hij geregeld tegen zichzelf zeggen dat hij he-le-maal niet verliefd is, nee ook niet een klein beetje!

Bo en Fee beleven verschillende avonturen waaruit blijkt dat Bo een bescheiden varkentje is dat zich eigenlijk stoerder voordoet dan dat hij is. Fee daarentegen voelt zich vrij om alles te doen en te zeggen wat ze wil. Zo ziet ze een olifant in de wolken, is ze zorgzaam wanneer Bo tegen haar opbotst en sleurt hem over de sloot wanneer ze achterna worden gezeten door een stier. Allemaal dingen waardoor Bo steeds hardnekkiger tegen zichzelf moet zeggen dat hij écht niet verliefd is! Zal hij aan het eind van de dag eerlijk tegen zichzelf kunnen zijn?

Bo is niet verliefd is een boeiende titel; het was dan ook de reden waarom ik het boek heb geleend bij de bibliotheek. Het verhaal is leuk om te lezen en de illustraties zijn kleurrijk, maar niet zo strak als ik gewend ben. Je moet af en toe goed kijken wat er precies getekend is en daarvoor krijg je ook de tijd. De teksten op de pagina’s zijn aan de lange kant, waardoor je kinderen wel iets moet bieden om naar te kijken onder het lezen.

IMG_2358

Het is leuk om samen te kijken naar de donkere wolken die boven de hoofden van Bo en Fee samenpakken en de figuren te zoeken die zij in de wolken zien. De ‘olifant’ komt later weer terug als het gaat regenen en daardoor moet je wel even blijven opletten. Ook het gebruik van woorden als ‘waterzonnetje’ en ‘terugkeren’ maakt het verhaal misschien iets minder makkelijk voor kleine lezers. De adviesleeftijd die gegeven wordt is 4 jaar en dat is ook wel nodig volgens mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *