Prentenboeken25 oktober 2015

0

We hebben er een geitje bij van Marjet Huiberts en Iris Deppe

We hebben er een geitje bij is geschreven door Marjet Huiberts en bevat illustraties van Iris Deppe. Huiberts werkte in het basisonderwijs en schreef liedjes en theaterteksten voordat ze in 2005 kinderboeken ging schrijven. Je kunt haar kennen van haar werk Aadje Piraatje waar ze in 2010 een Zilveren Griffel voor ontving. We hebben er een geitje bij is gekozen tot Prentenboek van het jaar 2016. Tijdens de Nationale voorleesdagen van woensdag 26 januari tot en met 6 februari 2016 zal aan dit boek, naast de andere boeken uit de top 10, extra aandacht worden geschonken. 

slide-1-pbvhj2016

Mik gaat voor het eerst de kinderboerderij bezoeken. En juist op het goede moment, want wanneer hij bij de kinderboerderij aankomt hoort hij van de koe dat er een geitje is geboren. Samen met de koe gaat hij op zoek naar het geitje en onderweg komen ze alle dieren tegen die het geitje ook willen zien. Iedereen is zo blij met het nieuwe geitje! Uiteindelijk leidt de boer hen naar het geitje en kunnen ze het lieve slapende geitje bewonderen.

De dieren vertellen enthousiast in een kort rijmpje dat zij erg blij zijn met hun nieuwe bewoner. Zo zegt het paard:

Hiiii, ‘t wordt druk hier in de wei.
We hebben er een geitje bij

 

Ieder dier heeft weer een eigen rijmpje en via alle dieren komen ze uiteindelijk bij de boer uit. Naast deze kleine en gemakkelijk rijmpjes wordt het verhaal aangevuld door de illustraties van Deppe. Deze zijn groot, kleurrijk en bevatten mooie details waardoor het naast een voorleesboek ook een soort kijk- en zoekboek is. Er valt van alles te zien op de kinderboerderij naast de grote boerderijdieren. Als je goed kijkt is er een slakje, een poesje een vogel en een vlinder. Vooral onderstaande illustratie vond ik erg aandoenlijk.

IMG_2294

We hebben er een geitje bij is wat mij betreft een goede winnaar van het Prentenboek 2016. Het verhaal is goed te volgen en herkenbaar voor kleine kinderen. De illustraties vullen het verhaal prima aan en geven het verhaal net iets extra’s. Ik ben benieuwd naar de andere boeken uit de top 10 van prentenboeken en kijk ook zeker uit naar de Nationale voorleesdagen in 2016!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *