Overig

Verbrande levens van Claudia Biegel

Het is tien jaar geleden dat er in het cellencomplex van Schiphol een brand woedde die elf vluchtelingen het leven heeft gekost. Wat deden deze mensen hier, welke redenen heeft hen naar Nederland geleid? Het boek Verbrande levens van Claudia Biegel is opgedragen aan de slachtoffers van de Schipholbrand en bevat elf verhalen van elf verschillende personen uit verschillende landen. 

3592_0d9d1

Verbrande levens is een dun boekje, maar bevat toch elf verschillende verhalen. Het worden dan ook ‘flitsromans’ genoemd, maar het is alles behalve flitsend. Het zijn korte verhalen die op mij een enorme grote indruk hebben achtergelaten. Het onrecht, het verdriet, de angst en het feit dat het leven zo hard kan zijn dat je als persoon geen andere keuze hebt dan te vluchten.

Welke invloed het heeft op familie wanneer een familielid uit Nederland wordt gezet en naar zijn geboorteland wordt teruggestuurd. De desastreuze gevolgen die het kan hebben. Vanuit verschillende perspectieven weet Biegel pijnlijke gebeurtenissen én gevolgen bloot te leggen. Het zijn zeer persoonlijke verhalen die je aan het denken zetten. Nog meer dan ik al deed. Biegel weet in deze korte verhalen de juiste snaar te raken en met haar schrijfstijl weet ze het verhaal duidelijk en fijn leesbaar op papier te zetten.

Neem bijvoorbeeld het verhaal van de vrouw wiens grote liefde naar Nederland is gevlucht en zijn vader, de dorpswachter, bij haar vader om haar hand vraagt. Het is een brute man, maar ze hebben geen andere keuze. Haar vader leeft niet lang meer en haar broer is minder valide. Wie wil haar nou trouwen en haar broer er bij in huis nemen? Ze leert het leven te accepteren zoals het is. Ze aanvaardt de klappen en het liefdeloze huwelijk totdat ze bericht krijgen dat de zoon van haar man, haar grote liefde, uit Nederland op het vliegtuig wordt gezet. Deze gebeurtenis leidt tot een verschrikkelijk plot waarbij ik mij alleen maar nog meer besef hoeveel geluk ik heb.

Niet alleen dit verhaal, maar ook de andere tien verhalen laten een treurig en harde realiteit zien. Achter iedere vluchteling zit een verhaal; het ene minder mooi dan het andere. Het zijn rauwe en ruwe verhalen die je niet voor je plezier moet gaan lezen. Het is totaal geen feelgood-boek, maar dit is wel de keiharde realiteit. Laat ik nou geen pleidooi houden voor de vluchtelingen en een hele discussie openen, maar laat ik het nu bij een advies houden. Koop dit boekje en steun daarmee Vluchtelingenwerk Nederland. Lees de elf verhalen en laat deze bezinken en besef hoeveel geluk je hebt om in Nederland te zijn en dat dit geluk niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *