Prentenboeken11 oktober 2015

0

Krrrr… okodil! van Catharine Rayner

Krrrr…okodil is gekozen tot Prentenboek van 2014. Het is een vertaald boek, want het is getekend en geschreven door Catharine Rayner en gaat over een ondeugende krokodil die graag de dieren bij de rivier de stuipen op het lijf jaagt. 

IMG_2205

Krokodil plonst graag in de rivier om de andere dieren de stuipen op het lijf te jagen. De kikkers, libellen, ooievaars en nijlpaarden vinden dit ontzettend vervelend, want zij genieten juist van de rust en het fijne zonnetje dat schijnt. Krokodil verstoort dus de rust voor iedereen door spetterend uit het water te springen. Hij is een echte deugniet. De andere dieren vinden hem maar een plaaggeest en zien de lol er niet van in. Daar trekt krokodil zich niets van aan. Totdat het nijlpaard hem duidelijk de waarheid zegt ‘Ga weg! Je bent echt heel vervelend!.

Deze boodschap komt hard aan bij krokodil en verdrietig gaat hij tussen het riet liggen. Hij heeft het gevoel dat niemand met hem wil spelen. Opeens hoort hij een geluid dat hem wel heel erg bekend voor komt! Iemand anders laat de dieren schrikken! Zou er dan toch iemand zijn met wie hij kan spelen?

Het is natuurlijk niet leuk als iedereen boos op je is en niemand wil met je spelen, maar het plagen van andere dieren is natuurlijk ook niet de bedoeling. Dat is dan ook meteen het vreemde wat ik aan dit boek vind. Het lijkt juist goed te zijn om andere dieren te plagen en dat het zielig is voor krokodil als hij verdrietig is wanneer hem de waarheid wordt gezegd.

Het prentenboek is wel mooi vormgegeven. De grote tekeningen zorgen voor de juiste beleving en er is genoeg te zien op de pagina’s. Je ziet dat het nijlpaard écht boos is en ook is goed te zien dat krokodil op een gegeven moment erg verdrietig is. De expressies van de dieren is duidelijk op de pagina’s getekend. Erg mooi gedaan! Bij het voorlezen kan je natuurlijk ook spannende geluiden maken, zodat het avontuur nog spannend wordt.

De Nederlandse vertaling van Krrrr… okodil! is uitgegeven door Uitgeverij C. De Vries-Brouwers en de adviesleeftijd is vanaf 4 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *