Jeugd- en kinderboeken

Fien vindt het uit van Harmen van Straaten

De Kinderboekenweek van dit jaar staat in het teken van het thema ‘Raar maar waar’. Het gaat over natuur, wetenschap en techniek. Een thema dat best goed bij kinderen past. In het kader van deze Kinderboekenweek las ik Fien vindt het uit van Harmen van Straaten.

IMG_2237

Fien telt voor tien! En dat is niets minder waar. Met Fien in de buurt hoef je je nooit te vervelen, want dit kleine meisje barst van energie en heeft een aardige portie fantasie waarmee ze haar eigen wereld wat spannender en avontuurlijker maakt. Ze zou het zusje van Pippi Langkous kunnen zijn!

In Fien vindt het uit gaat Fien geheimen ontdekken. Welk geheim heeft meester Teun dat hij niet wil vertellen? En waarom heeft de moeder van Sjoerd iemand in huis die Fien niet mag zien? En wat misschien nog wel het meest spannend is, is het lege huis aan de overkant dat bewoond gaat worden door geheimzinnige mensen.

Het maakt niet uit welk geheim het is, Fien weet overal een antwoord op en gaat anders op ontdekkingsreis uit. Haar enthousiasme en onbenulligheid siert haar, maar dat kan niet iedereen in Fien waarderen. Zo verliest ze ze haar vriendje Juliano uit het oog en kwetst hem wanneer ze aan het ‘uitvinden’ is. Uiteindelijk komt Fien er dan ook achter dat liefde en vriendschap hetgeen is dat ze moet koesteren en belangrijker is dan geheimen ontdekken.

Het boekje leest fijn en is onderverdeeld in korte hoofdstukken waardoor het een prima boek is voor het slapengaan of korte stukjes uit te lezen. De interactie tussen Fien en haar vrienden, buurtgenoten en familie zijn kort maar krachtig en spreken tot de verbeelding. De illustraties zijn een mooie aanvulling op het verhaal.

Wat ik persoonlijk ook leuk vond is de verwerking van een aantal uitdrukkingen in het verhaal, zoals dat de moeder van Fien ‘de buik van haar vol heeft’ en ‘ergens je tanden in zetten’.

Fien vindt het uit is een boek voor stoere meisjes die ook van de verhalen van Pippi Langkous en Madelief houden. Adviesleeftijd is ongeveer 8 jaar.


Graag wil ik Leopold (via WPG Uitgevers) bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

2 thoughts on “Fien vindt het uit van Harmen van Straaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *