Spanning

Feniks van Deon Meyer

Deon Meyer is de internationale bestsellerauteur van thrillers die zich in Zuid-Afrika afspelen. Hij groeide op in het gebied van de goudmijnen (Noordwest-provincie). Op jonge leeftijd schreef hij zijn eerste boek, maar na zijn dertigste ging hij er pas serieus mee aan de slag. Dat deze zet een goede is geweest blijkt uit het feit dat zijn boeken in 27 talen zijn vertaald en hij vele internationale prijzen won. 

524e505477bef8.90200273

Waar Bennie Griessel in 7 dagen de sterren van de hemel speurt is in Feniks de hoofdrol toebedeeld aan de depressieve en suïcidale hoofdinspecteur Mat Joubert. De jonge hoofdinspecteur heeft een aantal jaren zijn geliefde vrouw Lara verloren. Het rouwproces verloopt uiterst moeizaam en ondanks dat zijn collega’s hem de tijd gunnen om het te verwerken is de nieuwe commissaris  meer kordaat. Hij wil namelijk een fysiek en mentaal gezond en sterk team onder zich hebben. Op (dwingend) aanraden staat Mat Joubert onder behandeling van een therapeute en heeft een bezoekje afgelegd aan een diëtiste en arts.

Op hetzelfde moment dat Joubert zijn eigen brokstukken weer bij elkaar probeert te vegen zijn er twee zaken die al zijn aandacht vragen. Iemand vermoordt mensen met een oud Mauser-pistool en er is een bankovervaller actief die onder de pers bekend staat als de liefjesovervaller. Ondanks dat de Mauser-moorden qua ernst meer aandacht nodig hebben van het rechercheteam zit de pers de recherche voor beide zaken boven op de lip. Ondanks dat Joubert zichzelf nog moet herpakken wordt de druk van bovenaf goed opgevoerd. Zal hij hier tegen bestand zijn? En hoe kan hij zijn collega Bennie Griessel de helpende hand bieden om van zijn alcoholprobleem af te komen?

Mat Joubert bevat alle ingrediënten om een ijzersterk personage te zijn. Hij is menselijk, ongezond en voelt zich schuldig omdat hij opgewonden wordt van een andere vrouw. Hij voert constant een discussie met zichzelf en is zich er van bewust dat zijn rato en gevoel elkaar tegenspreken. Dit zorgt voor een aangename diepgang van het personage.

En ach ja, Bennie Griessel. In 7 dagen was hij clean, maar in dit boek kampt hij nog met een zwaar alcoholprobleem. Door zijn directheid en eigengereidheid is hij een compleet ander persoon dan Joubert, maar zeker niet minder interessant. De combinatie is verrassend om te lezen. Niet iedere rechercheur is perfect en met het beleid van commissaris De Wit wordt dit op een confronterende wijze aan het licht gebracht.

Feniks is niet alleen spannend en bevat goede personages, maar is op bepaalde momenten ook nog humoristisch. Een fijne afwisseling met de Mauser-zaak en de liefjesovervaller die altijd naar het parfum van de baliemedewerkster vraagt ;-)

De plot is verrassend, maar zorgde bij mij niet voor een ‘wow-effect’. Naar mijn idee had Meyer dit iets beter uit kunnen schrijven. Maar dit neemt niet weg dat ik zeker zijn volgende boeken ga lezen, want ik heb er gelukkig nog wat te gaan!


TIP! Lees de boeken van Deon Meyer in de juiste volgorde voor meer leesplezier ;-)

Volgorde boeken Deon Meyer – serie Bennie Griessel

Volgorde boeken Deon Meyer 

  • Wie met vuur speel – 1994
  • Feniks – 1996
  • Orion – 2000
  • Proteus – 2002
  • Onzichtbaar – 2007
  • Spoor – 2010

2 thoughts on “Feniks van Deon Meyer

  1. Ik kan deze schrijver idd ook moeilijk weerstaan sinds ik 13 uur heb gelezen… Ik zie dat dit boek ver voor die tijd speelt, dus ik denk dat ik laat voor wat het is, maar kan idd niet wachten op Icarus, die deze maand uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *