Jeugd- en kinderboeken

De Gorgels van Jochem Myjer

Jochem Myjer, één van Nederlands meest bekende cabaretiers, heeft dit jaar zijn eerste kinderboek uitgebracht. Hierbij dienden zijn eigen kinderen als inspiratiebron. In De Gorgels kunnen we lezen over een jongetje Melle die op een avond een eigenaardig wezentje op de rand van zijn bed ziet zitten. Het kinderboek bevat illustraties van Rick de Haas. 

9200000040876786

Melle wordt midden in de nacht wakker en ziet op de rand van zijn bed een klein wezentje zitten. Het lijkt wel een bolletje wol, alleen dit bolletje heeft armen en benen! Als Melle het wezentje beter wil bekijken schiet het weg en komt ook niet meer terug.

Wanneer hij het verhaal op school vertelt schieten zijn klasgenoten en zijn juf in de lach om zijn grote fantasie. Melle schaamt zich een beetje omdat hij het verhaal heeft verteld, maar besluit het alsnog aan zijn vader te vertellen. Zijn vader is namelijk bioloog en als iemand veel van dieren en natuur weet is hij het wel!

Ook zijn vader reageert niet zoals Melle had gehoopt, maar ook niet als Melle had verwacht. Zijn vader verschiet van kleur en weet niet zo goed hoe hij zich moet gedragen. Hij vertelt dat Melle zich vast heeft vergist en dat die diertjes niet bestaan en al helemaal niet in de slaapkamer van Melle. Maar waarom doet zijn vader zo geheimzinnig?

De Gorgels is een boek vol fantasie en avontuur. Niet alleen voor kinderen is het leuk om te lezen (of om uit voorgelezen te worden) maar ook voor volwassenen vind ik het een aangename afwisseling. Melle is een jongetje dat initiatief neemt en zelf op onderzoek uitgaat wanneer hij met zijn verhaal niet bij zijn vader terecht kan. Het is spannend en ook aandoenlijk, want de Gorgel die Melle ‘s nachts heeft gezien beschermt hem tegen allerlei gevaren die hem ziek kunnen maken.

Bij Melle in de kamer is een uniek soort Brutelaar gezien die een gevaar vormt voor alle kinderen in Nederland. Het is aan Melle met zijn superogen om een heldendaad te verrichten. Gelukkig wel met zijn vader en opa, de enige twee andere personen op de wereld die van het bestaan van de Gorgels afweten.

De Gorgels is een avontuurlijk boek over vriendschap, loyaliteit en moed. Jochem Myjer heeft dit op een ouderwetse maar zeer creatieve manier beschreven zodat het geen moment verveelt. Hij heeft de humor, zoals Myjer dat heel goed kan, goed gedoseerd dat het grappig is, maar niet over de top. Diverse malen heb ik moeten lachen om de avonturen van Melle, maar ook zeker om het gedrag en de illustraties van De Gorgels. Is de illustratie van Grijze Gorgel bijvoorbeeld gebaseerd op collega cabaretier Youp van ‘t Hek? ;-) Het is het eerste kinderboek van Jochem Myjer en is ondertussen al een waar succes. Ik hoop dat er nog meer boeken van zijn hand mogen volgen.

Kijk voor meer informatie over dit boek op deze website.

3 thoughts on “De Gorgels van Jochem Myjer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *