Romans en literatuur

De bijbel voor ongelovigen – Deel 1 Genesis van Guus Kuijer

Guus Kuijer is begonnen met het schrijven van de serie De Bijbel voor ongelovigen omdat hij mensen Bijbelkennis wil bijbrengen. De Bijbel is een fascinerend boek, maar wie niet gelooft, leest het niet. En dat is zonde, want het bevat de allermooiste verhalen uit de wereldliteratuur. Het eerste deel, Genesis, legt de lat meteen hoog voor de andere delen. 

20150922 Bijbel 1

De Bijbel is een boeiend boek met de allermooiste verhalen uit de wereldliteratuur. Doodzone om deze niet te lezen en dat was ook het idee van schrijver Guus Kuijer. Ongelovigen, bijvoorbeeld mensen die niet zijn opgegroeid met de verhalen uit de Bijbel, missen deze prachtige verhalen. Om deze reden heeft Guus Kuijer zich ten doel gesteld de Bijbel te vertalen in een romanvorm.

De bijbel voor ongelovigen 1

Het eerste deel, Genesis, legt de lat al meteen hoog voor de andere delen. De hoogtepunten van Adam en Eva, de zondvloed en de ark van Noach, de toren van Babel en Jozef die in Egypte terechtkomt. Het wordt allemaal door Kuijer aangestipt en met veel scherpte, humor en wordt met een sprekende verbeelding verteld. Wat een genot om te lezen! Natuurlijk weet je als ‘ongelovige’ (of iemand die niet op de hoogte is van de verhalen uit de Bijbel) wel een beetje hoe de verhalen gaan, maar plaats het dan nog maar eens op een tijdlijn en leg de verbanden. Ik had bijvoorbeeld geen idee dat Kaïn en Abel de zoons van Adam en Eva waren en hoe Jozef door zijn broers als dood was achtergelaten en uiteindelijk via slavenhandelaren in Egypte terechtkwam.

Het boek begint een beetje filosofisch met de schepping van Adam door God.

Het begon met een woord. Het was een woord dat zomaar in mijn hoofd opkwam en nergens bij hoorde. En dat woord was: GOD

 

Al snel worden de verhalen afgewisseld in vertelperspectief en leest het als een echte roman. We lezen onder andere over jaloezie, afgunst, verleiding en de verschillende verhalen worden met een scherp inzicht en fijne humor geschreven. Hierdoor wordt het geen saai verhaal maar brengt het ook nog eens regelmatig een lach op je gezicht.

Wel vraag ik mij af of ‘gelovigen’ dit boek kunnen waarderen of dat ze dit als godslastering zullen bestempelen. Wat mij betreft is dit een groots succes, want inmiddels heb ik deel 2 (De uittocht en de intocht) ook al in huis. Ik kan letterlijk niet wachten om verder te mogen lezen, want ik ben helemaal verkocht!

7 thoughts on “De bijbel voor ongelovigen – Deel 1 Genesis van Guus Kuijer

  1. Hoi Sue, je daagt mij bijna uit om er aan te beginnen zodat ik je laatste vraag kan beantwoorden. Nu ken ik de bijbelverhalen al van jongs af aan, dus wat jij nu ontdekt over familiebanden e.d wist ik al, maar aangezien er zoveel instaan kan ik me door dat boek nog regelmatig laten verrassen en inspireren. Ik moet zeggen dat ik het filosofische begin met een woord wel kan waarderen. Het is hoe een van de evangelisten, die het leven van Jezus beschrijven in de bijbel ook begint met zijn verhaal. Zou jij nu je dit gelezen hebt ook gedeelten van de bijbel willen lezen om te ontdekken wat Guus verandert heeft om de verhalen voor mensen die ongelovig zijn toegankelijk te maken?

    1. Mijn partner, wiens familie toch wel streng gelovig is, is van mening dat deze boeken als godslastering gezien worden. Juist omdat Kuijer naast de verhalen uit de Bijbel ook iets extra’s heeft toegevoegd, hij heeft het wat opgesmukt waardoor het voor ‘niet-gelovigen’ (wat een rotwoord) meer toegankelijk is. Ik vind het zeer intrigerend om meer te lezen, en juist ook de verbanden te kunnen leggen, over de losse verhalen die ik uit de Bijbel ken. Ooit ben ik begonnen met het lezen van een jeugdbijbel, maar helaas is het er nooit van gekomen dit uit te lezen. Misschien dat ik na het lezen van alle delen dit wel weer op ga pakken, een goede overweging waard :-)

  2. Het ligt eraan hoe streng gelovig je bent ;) Je maakt mij wel nieuwsgierig, maar ik heb hier ook nog ‘Het verhaal gaat…’ in zeven delen van Nico ter Linden staan. Toen die uitkwamen waren ze ook razend populair. Ik heb er twee delen van gelezen. Misschien maar weer eens verder met deel drie.

  3. Ergens spreekt dit mij wel aan. Ik denk dat ik het boek toch eens ga ‘proberen’. Ik ben “halfgelovig” (godsdienst moeten volgen, naar bepaalde misvieringen gaan, gedoopt maar geen communie gedaan, niet wekelijks naar de mis) en durf niet te zeggen dat ik helemaal niet gelovig ben.

  4. Het is een reeks met heel wat leeslagen, die je pas vat wanneer je de tijd neemt ze te lezen zoals de bijbel : één à twee pagina’s per leesbeurt, zo mogelijk elke dag.
    Dan springen de verbanden met de hedendaagse politiek over tal van gevoelige thema’s in het oog :
    neem het Mozesverhaal en ga na hoe dit gelijkloopt met de Syrische oorlog, met de migrantenkwestie met … Onvoorstelbaar hoe politieke leiders van vandaag zich copy-paste gedragen met de beschrijvingen in de krant van gisteren, de bijbel, wanneer je die leest met het kaarslicht dat Guus Kuijer aanbiedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *