Prentenboeken14 oktober 2015

0

Beer is op vlinder van Annemarie van Haeringen

Iedereen wordt wel eens verliefd en krijgt kriebels in zijn buik. Voor de kleine lezers zijn er ook al veel boeken geschreven over dit onderwerp. Bijvoorbeeld Beer is op vlinder van Annemarie van Haeringen waarin het over de liefde van de grote zwarte Beer voor een mooie blauwe Vlinder gaat. 

1001004002060904

Beer is op Vlinder en niet zomaar een beetje. Hij is helemaal hoteldebotel van die mooie blauwe Vlinder.

Hij vindt haar zo mooi, zo mooi als een uitgeknipt stukje hemel.

Ze dartelt van bloem tot bloem… Vlinder is zo licht, ze laat zelfs geen schaduw na

 

Hoe kan hij haar het beste vertellen dat hij verliefd op haar is? Hij komt niet uit zijn woorden, dus dan probeert hij het te tekenen, te schrijven, te zingen en nog een aantal andere manieren om haar duidelijk te maken dat hij zo ontzettend verliefd op haar is. Maar alles wat Beer ook probeert, het komt niet aan bij Vlinder. Ze vindt zijn geschilder maar geklieder en zijn gezang ontroert haar teveel.

Beer is door zijn mogelijkheden heen en is heel boos. Vooral op zichzelf maar ook een beetje op Vlinder omdat ze hem niet begrijpt. Zou het nog goed kunnen komen tussen deze twee?

Het prentenboek van Annemarie van Hearingen is een prachtig vormgegeven boek vol mooie en vooral kleurrijke illustraties. Het is sneu om te lezen hoe goed Beer zijn best ook doet, Vlinder zijn boodschap niet begrijpt. Maar het is daarnaast ook wel grappig dat Vlinder alle boodschappen van Beer volledig verkeerd interpreteert of  dat hij volledig de plank mis slaat. Dit wordt voor de lezer ook goed toegelicht, waardoor Beer niet onder doet voor Vlinder of andersom.

Beer is op Vlinder is een luchtig prentenboek over verliefd zijn en de miscommunicatie die kan ontstaan wanneer je elkaar niet begrijpt.

Annemarie van Haeringen kreegt tweemaal het Gouden Penseel. In 1999 voor Malmok en in 2000 voor De prinses met de lange haren. In 2003 werd Het begin van de zee bekroond met een Zilveren Griffel.

Adviesleeftijd is vanaf 4 jaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *