Prentenboeken28 oktober 2015

0

Balotje vindt een vriendje van Yvonne Jagtenberg

Eerder las ik al Hondje. De enige echte van Yvonne Jagtenberg. Een mooi en grappig boek over een eigenwijs en slim hondje. Na haar pabo-studie heeft Jagtenberg een paar jaar in de beeldende kunst gewerkt voordat zij zich richtte op het schrijven en illustreren van kinderboeken. Inmiddels heeft zij meerdere boeken én prijzen op haar naam staan. De serie van Balotje gaat over de ondernemende en eigenwijze peuter Balotje die altijd wat anders meemaakt. In Balotje vindt een vriendje leert zij vriendjes te maken en om te gaan met teleurstellingen.

IMG_2296

Het nieuwe grappige jongetje in de klas wil niet met Balotje spelen. Hij zegt ‘nee‘ als zij hem vraagt. Balotje is boos en teleurgesteld, waarom wil hij niet met haar spelen?

Als Balotje ’s ochtends op school komt, is er een nieuw jongetje in de klas.
Hij kan al lezen en fluiten. En hij kan zijn oren bewegen.
Balotje vindt het nieuwe jongetje leuk. Heel leuk.
Ze wil graag met hem spelen…
Maar wat moet Balotje doen als het jongetje nee zegt?

Ondanks haar besluit om hem geen aandacht meer te geven, moet ze gewoon naar hem kijken en om zijn grapjes lachen. En dan vraagt de juf of ze het nieuwe jongetje wegwijs wil maken in de klas. Ze laat hem verschillende dingen en het jongetje is onder de indruk van wat Balotje allemaal kan en durft en dan gebeurt er iets leuks…

Balotje vindt een vriendje is alweer het tiende prentenboek. In dit boek leert Balotje om te gaan met haar gevoel en de teleurstelling wanneer het nieuwe jongetje in de klas niet met haar wil spelen. Iets wat bij kinderen natuurlijk altijd voorkomt. Hoe kan je het beste omgaan met zoiets?

De illustraties en het verhaal zijn voor kinderen herkenbaar. Het spelen in de klas, een ondeugend en stoer jongetje en een teleurgesteld meisje. Volgens mij gaat er geen dag voorbij op de basisschool zonder dat dit tafereel heeft plaatsgevonden. Het verhaal is niet lang en daardoor prima te volgen voor kleine kinderen. Misschien een must-read voor alle kinderen die naar de basisschool gaan om ze voor te bereiden op hetgeen wat kan gaan komen? Geen idee, maar ik vond het in ieder geval een mooi boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *