Spanning

Aasvlieg van Patricia Cornwell

Patricia Cornwell is een Amerikaanse schrijfster van misdaadverhalen. Ze is vooral bekend geworden van haar serie met Kay Scarpetta in de hoofdrol. Haar boeken bevatten veel informatie over forensische geneeskunde, want Kay is een bekend patholoog anatoom. Aasvlieg is het twaalfde boek in de serie. 

cornwell_p_aasvlieg_2003

Patholoog-anatoom Kay Scarpetta heeft de staat Virginia achter zich gelaten en een rustig bestaan opgebouwd in Florida. De demonen uit haar verleden en het verdriet om het verlies van haar partner Benton probeert ze in het warme klimaat te vergeten door voldoende afleiding te zorgen. Tijdens een van klusjes ontmoet ze de bijzondere, maar onervaren rechercheur Nic Robillard. Kay ziet wel wat in Nic, want ondanks haar onervarenheid heeft Nic een uitstekende intuïtie en gedrevenheid. In een gesprek vertelt Nic over de moorden in haar dorp; er is een seriemoordenaar actief die het vooral op jonge vrouwen voorzien heeft.

Kay wordt weer verwikkeld in diverse zaken. Zo gaat ze zich mengen bij het onderzoek naar de seriemoordenaar, maar daarnaast treedt zij ook in contact met één van haar demonen uit het verleden: Jean-Baptiste. Zoals gebruikelijk van Cornwell blijken alle zaken met elkaar verweven te zijn waarbij Kay Scarpetta het middelpunt is.

Aasvlieg heeft met persoonlijke demonen te maken. Niet alleen Jean-Baptiste, maar ook de criminele en gevaarlijke zoon van Marino. Intriges, politieke verstrengelingen en obsessies. Het komt allemaal naar voren in het boek dat mij een beetje doet denken aan de eerste boeken in de serie. De laatste boeken in de serie vond ik namelijk best tegenvallen en ik hoopte dat Cornwell haar unieke kwaliteiten weer zou vinden door het verhaal basis te houden en niet alles uit te kast te willen gooien waardoor het verhaal nog meer onrealistisch zou worden dan het eigenlijk al was. Less is more zeggen ze wel eens.

Dat gevoel had ik jammer genoeg nog wel een beetje bij Aasvlieg, want wéér draait het verhaal volledig om Scarpetta terwijl zij vroeger juist een lid van een team was die een moord onderzocht en waarbij er geen sprake was van persoonlijke vedettes en moordenaars die je het leven zuur willen maken. Het lijkt alsof er té veel gebeurd is in het leven van Kay, haar nichtje Lucy en rechercheur Marino waardoor de personages ‘op’ zijn.

Nu lijkt het als ik heel erg negatief ben over dit boek, maar dat is ook niet het geval. Het is beter dan de vorige boeken uit de serie, maar het niveau van vroeger heeft Cornwell nog niet weer gevonden. Wil je weer lekker weglezen bij de avonturen van Scarpetta en gruwelen bij de gedetailleerde forensische ontdekkingen? Dan ben je bij Aasvlieg aan het goede adres.


TIP! Ben je niet beken met de boeken van de Kay Scarpetta reeks? Lees ze dan in de juiste volgorde. Vooral de eerste boeken zijn een echte must-read voor iedere thrillerliefhebber!

Volgorde boeken Kay Scarpetta van Patricia Cornwell 

Van oud naar nieuw:

 1. Fataal Weekend
 2. Corpus Delicti
 3. Al wat overblijft
 4. Rigor Mortis
 5. Modus Operandi
 6. Het Kaïnsteken
 7. Doodsoorzaak
 8. Onnatuurlijke dood
 9. De brandhaard
 10. Het eindstation
 11. Aasvlieg
 12. Sporen
 13. Roofdier
 14. Dodenrol
 15. Scarpetta
 16. De Scarpetta Factor
 17. Mortuarium
 18. Rood Waas
 19. Link
 20. Zuurstof
 21. Scherp

 

2 thoughts on “Aasvlieg van Patricia Cornwell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *