Algemeen

Aankopen en kringloopvondsten #6

De afgelopen weken heb ik veel mooie boeken mogen kopen. Niet alleen bij mijn favoriete Kringloopwinkel (waar ik nog even van kan genieten, aangezien ze in Nijverdal niet echt iets vergelijkbaars hebben), maar ook heb ik een aardige stapel nieuwe boeken gekocht. Lezen jullie mee?

IMG_2318

Boekhandel 

Gewapend met mijn boekenbon en een portemonnee ging ik naar de boekhandel. Om als eerste natuurlijk Muidhond van Inge Schilperoord af te rekenen, want dit boek wilde ik al zo lang lezen! Muidhond gaat over Jonathan, die bij gebrek van bewijs is vrijgesproken van TBS. Hij heeft het vaste voornemen een ander, beter mens te worden maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Het boek schijnt een grote indruk achter te laten op lezers en is een veelbesproken boek.

Ook nam in Uitweg mee van schrijfster Elsa Osorio. Ja, die Elsa die een van mijn favoriete boeken heeft geschreven; Luz! Dit is echt een ontdekking geweest, want Luz heb ik ooit als dwarsligger voor een euro op de rommelmarkt gekocht. Ik had geen idee dat dit boek zo’n impact op mij zou hebben. Ik ben erg benieuwd of Osorio met de verhalenbundel Uitweg mij ook zo kan imponeren.

Boekenkraam

Net als vele boekenliefhebbers houd ik lijstjes bij met welke boeken ik graag nog wil lezen. Af en toe struin ik in boekhandels, kringloopwinkels op zoek naar deze boeken maar ook online zoek ik wel eens uit naar goedkopere edities of ramsj, want dat lezen een kostbare hobby kan zijn weten we allemaal. Via boekenkraam (pas op, gevaarlijk voor je portemonnee). Plaatste ik vorige week een leuke bestelling. Het een na het andere boek bleek beschikbaar te zijn!

Zo kocht ik Het Duistere dal van Thomas Willmann naar aanleiding van Tessa’s recensie. Het boek gaat over dorp dat in een afgelegen dal ligt waar op een dag een vreemdeling arriveert. Zeer onwillig wordt hem onderdak toegewezen in het huis van een weduwe. Door de eerste grote sneeuwval komt het dorpsleven tot stilstand en gebeuren er een paar noodlottige ongevallen.

Ook Jouw gezicht zal het laatste zijn van Joao Ricardo Pedro kocht ik op basis van Tessa’s mening. Zo zie je maar weer hoe beinvloedbaar mijn leeszuster kan zijn… Deze familiegeschiedenis begint bij Augusto Mendes; een welgestelde dokter, die tijdens de dictatuur van Salazar de stad verlaat om in een ver en afgelegen dorp te gaan wonen, niemand weet waarom. Zijn zoon Antonio Mendes komt getraumatiseerd terug van de oorlog in Angola, waar hij twee keer naartoe is gestuurd. Dan gaat het verhaal over in diens zoon Duarte Mendes, de hoofdpersoon waar uiteindelijk de familiegeschiedenis een plekje gegeven moet worden.

IMG_2303

Meteen zag ik ook Wie storm zaait van T.C. Boyle in de lijsten staan! Ik weet niet waar ik ooit voor het eerst van dit boek heb gehoord, maar ik kan mij wel herinneren dat ik meerdere lovende reacties heb gelezen. Het boek gaat over twee buitenstaanders die verliefd op elkaar worden; Adam en Sara. Adam, zoon van een schooldirecteur en Vietnamveteraan, krijgt niets voor elkaar. Hij vliegt van alle scholen, gaat van de ene psychiater naar de andere. Adam is een tijdbom. Hij verzamelt wapens, slaapt in de wildernis, legt er een papaverveld aan en gaat zonder nachtkijker de deur niet uit. Dan ontmoet hij Sara, gescheiden veertiger en fanatiek dierenliefhebber, die ook tegen álles is: globalisering, amenzweerders, overheidsgeweld. En autogordels. Ze hebben een stormachtige verhouding, tot Sara merkt dat het Adam wel heel erg menens is met zijn vijanden.

Meester Mitraillette van Jan Vantoortelboom is een historische roman die vorig jaar is uitgekomen. In de Eerste Wereldoorlog staat een jonge schoolmeester voor het vuurpeloton, als deserteur veroordeeld tot de dood. In het boek wordt antwoord gezocht op de vraag hoe hij daar is gekomen en waarom hij is gedeserteerd.

Tot slot kocht ik Meisjes in de Oorlog van Pieter Eckhardt en Marscha Holman. In dit boek worden verschillende dagboekfragmenten weergegeven van een groot aantal jonge meisjes die tijdens WOII een dagboek hebben bijgehouden. Ik ben erg benieuwd naar dit boek, vooral omdat de dagboekfragmenten vrij divers zijn. Zo worden ook de belevenissen in de jappenkampen beschreven, maar ook de ervaringen van kinderen van NSB-ouders.

Kringloop

Een paar weken geleden liep ik nog even langs de Kringloopwinkel. In Enschede heb je nog wel keuze in meerdere kringloopwinkels, maar in Nijverdal zit er volgens mij maar eentje. Ik weet niet zo goed of de boekenafdeling daar ook zo uitgebreid is. In ieder geval nam ik tijdens mijn laatste bezoek Panorama West van Wanda Bommer mee voor een euro. Panorama West gaat over Francis die heeft beloofd de feestdagen met haar familie op Terschelling door te brengen. Met moeite weet zij haar vriend Martijn over te halen om met haar mee te gaan. De omgeving waarin het liefdespaar op elkaar en op Francis’ familie zijn aangewezen zorgt voor een turbulent verblijf.

Tot slot nam ik De laatste Mazurka van Andrew Tarnowski mee. Ik weet eigenlijk niet meer zo goed waarom, want als ik het boek nu in mijn handen heb, heb ik nu niet echt het idee dat ik het boek snel wil lezen. Dit boek gaat over een Poolse aristocratische familie die zich in de twintigste eeuw door oorlog en ballingschap heen slaat. Het decor is met name de Tweede Wereldoorlog. Waarschijnlijk dat dit laatste de aanleiding is geweest dat het boek nu bij mij in de kast staat.

Met welk onlangs aangeschaft boek zijn jullie het meest blij?

12 thoughts on “Aankopen en kringloopvondsten #6

 1. Wauw, wat een mooie lijst! Ik heb pas Wie storm zaait gelezen, en dat is echt erg mooi. Jouw gezicht zal de laatste zijn vond ik vreemd, maar intrigerend. Veel plezier met al die mooie boeken!

 2. De Boekenkraam. Niet kijken niet kijken :-). In Nijverdal zit Dorcas en een kringloop. Het stelt erg weinig voor wat ze daar aan boeken hebben. In Almelo zit wel goede kringloop waar we geregeld heen gaan. Zit dichtbij het station De Riet.

  1. En? Heb je niet gekeken? ;-) In Nijverdal ben ik een keer in de kringloopwinkel geweest, maar dat viel toen wel behoorlijk tegen. Ik zal eens in Almelo gaan kijken. Ben je ook wel eens bij Het Goed in Hengelo geweest? Die heeft ook een mooie en uitgebreide boekenafdeling. Bedankt voor de tip!

   1. Ik heb laatst al een doos boeken bij de Boekenkraam gekocht :-). De kringloopwinkel in Nijverdal op het industrieterrein valt inderdaad echt wel tegen. Toch heb ik er laatst een paar Scandinavische boeken gekocht. Totaal onverwacht :-).

    In Hengelo nog niet bij Het Goed geweest. Ik zal deze onthouden.

  1. Ik kan het je echt aanraden, maar is wel afhankelijk van de winkel. In sommige winkels vind ik helemaal niets, terwijl ik andere winkels juist hele mooie stapels tegenkom!

 3. Wat een te gekke nieuwe boeken! Ik ben heel benieuwd wat je van Muidhond, Wie storm zaait, Het duistere dal en Jouw gezicht zal de laatste zijn gaat vinden! Ik vond vooral Het duistere dal zo ontzettend sterk opgezet.
  En wat gaaf dat je Meisjes in de oorlog ook hebt; die heb ik een paar maanden geleden van mijn moeder gekregen. Ik ben er heel benieuwd naar, zij wist vast te vertellen dat ze er erg van onder de indruk was.
  En oh, een nieuwe Osorio! Ik zie heel erg uit naar je recensie van deze nieuwe titel van haar hand, ik ben nog altijd blij dat ik Luz heb gelezen (zo zie je maar weer hoe beïnvloedbaar boekzusters zijn!) Zo, ik ga je blog maar instellen als startpagina, want er zijn zoveel recensies waar ik naar uitkijk! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *