Spanning

Leven of dood van Michael Robotham

Michael Robotham is een Australische thrillerauteur en journalist. Als ghostwriter schreef hij vele autobiografieën waarvan enkelen de bestsellerlijsten haalden. In 2004 debuteerde Robotham met de thriller De verdenking, het eerste boek in de serie met psycholoog Joseph O’Loughin in de hoofdrol. Leven of dood is een standalone thriller die onlangs verscheen.

De tien jaar gevangenisstraf die Audie Palmer er bijna op heeft zitten, heeft hem niet klein gekregen. Maar desondanks besluit hij de dag voordat hij zijn straf heeft uitgezeten uit de gevangenis te ontsnappen. Niemand begrijpt zijn beslissing en er wordt een grote klopjacht georganiseerd om Audie te vinden en op te pakken. In en buiten de gevangenis gaan de speculaties in den ronde. Audie is namelijk veroordeeld voor betrokkenheid bij een overval op een geldtransport waarbij 7 miljoen dollar is buit gemaakt. Vier mensen kwamen bij deze overval om het leven en het geld werd nooit teruggevonden.

Dit is het geheim dat Audie nooit heeft verklapt, ondanks dat zijn leven in de gevangenis vaak erg zuur werd gemaakt door fysieke en emotionele mishandelingen door zowel bewaarders als mede-gevangenen. De enige vriend die Audie in de gevangenis had was Moss. Ook hij begrijpt niet waarom Audie de dag voordat hij vrij zou komen de benen nam, terwijl er mensen zijn die denken dat hij dit wél weet. Daarom wordt hij op onverklaarbare wijze vrijgelaten om Audie op te sporen. Moss en Audie bevinden zich in een enorme klopjacht vol intriges en met een waarheid die het daglicht niet kan verdragen. Ze zijn pionnen in een wel heel gevaarlijk schaakspel geworden. Wie zet er schaakmat?

Leven of dood is de beste thriller die ik dit jaar gelezen heb. Wat een kundig geschreven verhaal met prachtige personages! Het is niet alleen een spannend verhaal, maar Robotham heeft er zoveel gevoel in verwerkt dat het geen standaard thriller is. Op sommige momenten lees het namelijk als een roman. Zelfs ik zat met tranen in de ogen te lezen over het zware leven van Audie Palmer; de man die nooit de hoop op heeft gegeven en altijd positief blijft ondanks dat het leven hem het niet makkelijk heeft gemaakt.

Intriges, geweld, ontvoering zijn onderwerpen die in het boek die de harde kant van het verhaal belichten. Deze harde kant wordt in een aangenaam tempo afgewisseld met ontroerende passages, bijvoorbeeld over Audies onvoorwaardelijke liefde voor de prachtige Belita. Deze afwisseling leidt uiteindelijk tot een plot waar je u tegen zegt. Het is een ware rollercoaster die eindigt in spetterend vuurwerk.

Wat valt er nog meer over te zeggen? Leven of dood is gewoon een ijzersterke thriller die je gelezen moet hebben!

8 thoughts on “Leven of dood van Michael Robotham

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *