Romans en literatuur

Klaaglied van een voorhuid – Shalom Auslander

Shalom Auslander is opgegroeid in een Joods Orthodoxe familie in New York. Zijn strakke opvoeding heeft consequenties voor het volwassen leven dat hij wil leiden. Hij wordt namelijk geteisterd door de kans dat God hem wreekt wanneer hij zich niet aan de Joods orthodoxe gebruiken houdt. In Klaaglied van een voorhuid beschrijft Auslander hoe hij zich weet los te maken van zijn geloof.

IMG_0201.JPG
Het gevecht van Auslander gaat voornamelijk over de afschrikwekkende verhalen van God die hij van zijn ouders mee heeft gekregen. Al op jonge leeftijd loopt hij rond met de gedachte dat als hij bijvoorbeeld niet koosjer eet dat God zich wreekt en zijn moeder opzadelt met kanker. Op deze manier leeft Auslander altijd met een zekere angst rond, juist omdat hij ook een persoon is die graag dingen ontdekt en buiten de grenzen van het Joods orthodoxe geloof wil kijken. Hij wil ervaren.

Geobsedeerd gaat hij God uitproberen, juist ook om zich los te maken van zijn zelfdestructieve familie en aan alcohol verslaafde vader. Hij denkt dat God hem wraakt, maar iedere keer als hij genoeg lef en durf bij elkaar heeft weten te sprokkelen om vervolgens echt het stukje varkensvlees in zijn mond te stoppen blijft enige vorm van wraak achterwege.

Klaaglied van een voorhuid gaat over een jongeman die zich wil losmaken van zijn familie en de strakke leer waarin hij is opgevoed. Hij moet de obsessie met God loslaten om verder te kunnen leven. Iets wat juist op dat moment heel belangrijk is, want Shalom wordt vader. Hij leeft maanden in angst dat God hem zal straffen om iets wat hij heeft gedaan.

Ons ongeboren kind is de nieuwste ster in mijn horrorshows. Het is nu nog maar zes weken sinds de conceptie en het is al gestoord geweest, gemankeerd, gewond, gebrekkig, mismaakt, een misgeboorte, een medische misser, aangezien voor een tumor en bestraald, er is iemand op gaan zitten, tegenaan gebotst, het is gespiesd tijdens een onbezonnen vrijpartij aan het eind van de zwangerschap en over de kook geraakt toen Orli in slaap viel in een stomend heet bad.

 

Zijn emotionele rollercoaster wordt zwartgallig beschreven en goed onderbouwd met veel, maar ook juiste, informatie. Dat kan ook niet anders in een autobiografische roman. Het is bijzonder om te lezen hoe een kleine jongen opgegroeid in een zwaar Joods Orthodoxe familie; een familie waarbij het geloof altijd op nummer één zal staan.

De zwartgallige humor kon mij wel bekoren, ik houd er wel van. Maar ik kan mij voorstellen dat niet iedereen hier evenveel van gecharmeerd is. Het doemdenken van Auslander werkte af en toe wel wat irritatie op, maar zo werkt het natuurlijk in de werkelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan de keren dat jij ‘s nachts niet kan slapen en dat alles erger lijkt dan dat het is.

Maar Auslander kan goed schrijven. Hij vertelt het verhaal op een vermakelijke wijze met een serieuze ondertoon. Op deze manier kan je wel grinniken om zijn grappen, maar ben je je wel bewust van het feit dat dit voor de hoofdpersoon niet altijd makkelijk is geweest.

Klaaglied van een voorhuid is, naast de interessante titel (die de toon goed raakt en wordt doorgevoerd), een originele roman die je doet grinniken, fronzen en laat nadenken.

6 thoughts on “Klaaglied van een voorhuid – Shalom Auslander

    1. Dan hoort dit boek zeker thuis op je lijstje Marloes! Dat zwartgallige maakte het boek voor mij nog beter. Dat is ook een kunst, de juiste toon weten te vinden om de boodschap over te brengen. Erg goed gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *